Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Denizbank tarafından kamuoyuna resmi bir açıklama yapılmamasına karşın yeni emeklilerin maaşlarının ödenmesinde hangi bankanın aracılık yapacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor.


Denizbank yöneticileri “Biz SGK ile ön anlaşma imzaladık, anlaştık, eylül veya ekimden itibaren yeni emeklilerin maaşları Ziraat Bankası, Halkbank ve PTT üzerinden değil bizim şubelerimizden ödenecek’ derken, sektörde konuştuğumuz başka özel bankaların yöneticileri, ‘ İş böyle değil, biraz bekleyin’ diyor.

SGK: Çalışıyoruz
SGK ödemelerine ilişkin görüşlerini sorduğumuz bir kaç bankanın üst düzey yöneticileri, SGK ile Denizbank arasındaki ön anlaşmaya karşı çıktıklarını belirterek, anlaşmayı rekabete aykırı bulduklarını, bir kamu kuruluşunun ihale açmadan böyle bir anlaşmaya imza atamayacağını söyledi.
Her yıl yaklaşık 500 bin kişinin emekli olduğu Türkiye ’de, bugüne değin emeklilerin maaş ödemelerini SGK, kamu bankaları (Ziraat Bankası, Halkbank) ve PTT şubelerine yapıyordu.

İhale istiyorlar
Emeklileri önemli bir bireysel müşteri grubu olarak dikkate alan bankacılık sektöründe, SGK ödemelerinin sadece kamu bankaları tarafından yapılmasını eleştiren özel sektör bankaları, şimdi kendi aralarında rekabet kavgasına düştü. Denizbank’ın ön anlaşmasından rahatsız olan bir kaç banka SGK’ya giderek ön anlaşmanın emeklilerin iptal edilmesini ve emeklilerin serbest rekabetten yararlanması için tüm bankalara katılacağı bir ihale açılmasını istedi.
Denizbank yöneticileri ise işin kapandığını, ödemelerin eylül veya ekimden itibaren kendileri tarafından yapılacağını söyledi.
Konunun asıl muhatabı SGK yöneticileri ise ön anlaşma olmasına karşın emeklilere verilecek promosyonlar konusunda hala bazı konuların görüşüldüğünü ve kesin anlaşmanın imzalanmadığını söyledi. SGK yetkilileri, ön anlaşmanın henüz yönetim kurulu kararından geçmediğini ifade etti.

500 bin yeni emekli
SGK, Emekli Sandığı’ndan emekli olanların maaşlarını Ziraat Bankası ve Halkbank şubelerinden, Bağ- Kur’dan emekli olanların maaşları ise PTT şubelerinden ödüyordu. Türkiye’de 11 milyon kişi emekli maaşı alıyor. Her yıl 500 bin kişi emekli oluyor.

SGK’nın Denizbank ile yaptığı ön anlaşma, geniş bir kesimi ilgilendiren bir hizmeti ihale açmadan özel bir bankaya verilmesi eleştiri ve tepkiye neden oldu.
Denizbank Genel Müdür yardımcısı Oğuzhan Özark ise bankanın emeklilere her zaman sahip çıktığını ifade ederek, “Daha önce de emeklilerin maaş hesaplarını bize taşımaları konusunda kampanyalar düzenledik. Maaş hesabını bize getiren emeklilere 300 lira (TL) promosyon verdik. Yılbaşında bizde hesabı olan emekli sayısı 208 bindi. Şimdi 260 bin kişi oldu. SGK ile yaptığımız anlaşmadan sonra yeni emekliler ilk emeklilik hesaplarını bizde açacaklar. İstemeyen emekli maaş hesabını istediği bankaya taşıyabilir” dedi.
 
 
Denizbank: SGK ile anlaştık
SGK ile ilk emekli olacak kişilerin Denizbank’tan maaşlarını almaları konusunda ön anlaşmaya vardıklarını söyleyen Denizbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, “İki kurumun teknik altyapı sistemlerinin birbirini tamamlaması için çalışmalar sürüyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının eylül veya ekim ayında bitmesini bekliyoruz. Teknik altyapıların birbiriyle uyumlu hale gelmesinden sonra imzalanacak teknik anlaşmadan sonra yeni emekli olacak kişilerin maaşlarını bizden almalarını kamuoyuna duyuracağız” dedi.

Emekliler bugüne değin emeklilik maaşlarını Ziraat Bankası, Halkbank ve PTT şubelerinden alıyorlardı.

Denizbank ile SGK arasında varılan anlaşmadan sonra, yeni emekli olacak kişilerin ilk emeklilik hesaplarını Denizbank’ta açmaları gerekiyor.

Daha önce 400 lira vermişti
Denizbank’ın Türkiye genelinde 720’nin üzerinde şubesi bulunuyor. Banka maaş hesabını üç yıl süre ile kendisinde tutan emeklilere 300 TL vermeyi taahhüt ediyor.

Denizbank daha önce de düzenlediği kampanyalarda maaş hesabını Denizbank’a taşıyan emekliler için 400 TL ile birlikte akıllı telefon uygulamasını indirip kayıt olana 50 TL kampanyası düzenlemişti.

Banka bu yıl içinde de yine 3 yıl süre ile bankada kalan emeklilere 300 TL’nin yanı sıra, çeşitli ayrıcalıklar sunmayı teklif etmişti.

Banka emeklilere şubelerde işlem önceliği, uygun faizli ihtiyaç kredileri, acil nakit ihtiyacı için Kurtaran Hesap, internetten ve iletişim merkezinden ücretsiz havale ve EFT, Türkiye’deki ve dünyadaki tüm ATM’lerden ücretsiz para çekme ve hesap bakiyesi sorgulama, vadeli mevduata özel faiz oranları ve hesap işletim ücreti muafiyeti sunmuştu. (Milliyet)