Yasaya göre, artık pazarcı esnafı direkt tarladan ve üreticiden ürün alabilecek. Tek bir defa rüsum bedeli ödeyecek olan esnaf, komisyoncuya ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Sebze ve meyve fiyatlarını yüzde 50'ye yakın ucuzlatması beklenen yasayla birlikte pazarcı, tarladan aldığı ürünü e-mail ve SMS yoluyla ilgili kuruma bildirecek. Bildirim esaslı kanuna göre, bildirimde bulunduğu üründen daha fazlasıyla yakalanan pazarcı, kontrol istasyonlarında para cezasına çarptırılacak.

Türkiye genelindeki 330 bin kayıtlı pazarcı esnafı, yasadan umutlu. Sebze ve meyve fiyatları, yeni yılda yürürlüğe girecek Hal Yasası ile yüzde 50'ye varan oranlarda ucuzlayacak. Yasaya göre, artık pazarcı esnafı direkt tarladan ve üreticiden ürün alabilecek. Tek bir defa rüsum bedeli ödeyecek olan esnaf, komisyoncuya ödeme yapmak zorunda kalmayacak.

Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut, kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen 5957 sayılı 'Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun' 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girdiğini belirterek, "yeni yasa ile birlikte düzenleme yapacağız. Düşüncemiz yeni bir sebze hali yapmak idi, buna göre de proje hazırlamıştık. Hal esnafı ile bir araya gelerek yeni yasanın uygulanması için neler yapabiliriz bu konuda görüşme yapacağız. Nüfusa oranla sebze halinde iş yeri olacak. Bizim nüfusa mevut sebze halimizdeki işyeri sayısı fazla konuyu tetkik ediyoruz. Sebze halindeki kabzımallar ile görüşerek bir çıkış yolu bulacağız" dedi. MEHMET ALİ DAĞ


İHA