YAVUZ KARAMAN

28 Mayıs’ta uygulaması başlayan Tüketiciyi Koruma Kanunu’yla gelen yeni uygulamaların bazı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı hamit demir, özellikle cayma hakkının suiistimallere yol açtığını ifade etti.
 
Hamit Demir, yeni düzenlemelerin inşaat sektörü açısından bazı olumsuzluklar yarattığını anlatarak, noter satışının zorunlu tutulması ve 14 günde cayma hakkı verilmesinin bazı kötü niyetli kişiler tarafından suiistimal edildiğini söyledi.

Noter masrafı uçtu...
 Noterden satışların zorunlu tutulması ve harçların yüksekliği nedeniyle satışların iptal edildiğini dile getiren Demir,  şunları söyledi:
“400-500 bin liralık dairelerin noter masrafları 8 bin lirayı bulabiliyor. Bu maliyeti inşaat firması karşılasa da aslında alıcıya ait. Bu da tüketicilere ekstra maliyet getirdiği için satışların iptal olmasına neden oluyor. Ya da bu maliyetten kurtulmak için senetli satışa yöneliyor.”
Hamit Demir, uygulamayla ilgili fiili süreçte sıkıntılar olduğunun altını çizerek, “Biz satış yapıyoruz ama bunu sonlandıramıyoruz. Sözleşmeler netleşmedi. Evraklar noter ile bizim aramızda gidip geliyor. Kanun çıktı ama altı dolmadı” diye konuştu. 

‘Biraz daha indirim yap...’
Demir, yasanın bir başka olumsuz etkisinin ise 14 gün cayma hakkının kötü niyetli olarak kullanılmasını göstererek, noterde sözleşmesi yapılan konut için kredi başvurusu yapıldığını ve onay çıktıktan sonra 14 gün içinde alıcıya cayma hakkının tanındığını ifade etti..
 Bazı alıcıların cayma hakkını ART niyetli olarak kullanmak istediğini vurgulayan Demir, “Bazı kötü niyetliler 14 gün dolmadan geliyor ‘ben cayarım, bana biraz daha indirim yap’ diyor. Alıcının cayması demek noter ve kredi masraflarının tamamının müteahhide kalması demek. Alıcı 15-20 bin lirayı bulan bu masrafı bildiği için müteahhitten son dakikada ekstra indirim istiyor” diye konuştu.

‘Kayıt dışılık arttı’ iddiası
Hamit Demir, sektörde kayıt dışılığın ve haksız rekabetin ortadan kalkması için bazı düzenlemeler yapılması konusunda kendilerinin de talepkar olduğunu anlatarak, ancak yeni düzenlemenin kayıt dışılığı ortadan kaldırmak yerine daha çok teşvik ettiğini dile getirdi.
 Hamit Demir, konut alımına getirilen ekstra maliyetler nedeniyle satışların kayıt dışılığına kayabileceğini belirterek, önümüzdeki dönemde merdiven altı üretim yapan müteahhitlerden yapılan alımlar nedeniyle çok daha fazla mağduriyetler olabileceğini söyledi.

‘Garantörlük sistemi olsun’
Hamit Demir, uygulamanın olumsuzluklarının giderilmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayarak, kat irtifa kurulan ve ruhsatı olan projelerin satışına onay verilmesinin sorunu ortadan kaldıracağını söyledi. Bu şartlara uymayanların cezalandırılmasıyla sistemin kalıcı hale getirilebileceğini anlatan Demir, ayrıca bankaların garantörlük sisteminin devreye alınabileceğini kaydetti. 

Ev alanlara ekstra maliyet
 Hamit Demir, gayrimenkulün yeni uygulamalarla cazibesini kaybetme tehlikesi yaşadığını vurgulayarak, konut bedelinin yüzde 20’ye yakın ekstra giderlere harcama yapıldığını söyledi. Demir, konuyla ilgili olarak şu örneği verdi:
“300 bin liralık bir ev alan vatandaş yüzde 18 KDV verirse 44 bin lira daha ödeyecek. Bu evin noter masrafı 6 bin lira olacak. Alım satım vergisi de 6 bin lirayı buluyor. Kredi için dosya masrafı 1000 lira. Toplamda 57 bin lira daha ödeme yapılıyor. Evin fiyatı geliyor 357 bin liraya. Bu da vatandaşı oldukça zorluyor.”

Yönetmelik yolda...
 Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, düzenlemenin tüketicilere koşulsuz olarak 14 günde cayma hakkı tanıdığını belirterek, ne yazık ki bu tür suiistimallerin oluştuğunu söyledi. Kiraz, kanunla ilgili yeni düzenlemenin geleceğini belirterek, kanunun şirketlere yapılan satışlarda geçerli olmadığını dile getirdi.

‘Deprem lüks konutlara olan ilgiyi artırdı’
2014 yılında konut satışlarında gözlenen artış, yatırımcıların tercihinin lüks konutlara doğru yöneldiğini gösterdi. Özellikle deprem sonrası yaşanan kentsel dönüşüm ve yeniden yapılanmanın sektörü daha şeffaf ve özenli olmaya ittiğini belirten Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Esin, lüks konutların gerek lokasyon seçimi, gerekse üst sınıf işçilik ve malzeme kullanımı nedeniyle daha çok tercih edildiğinin altını çizdi.
 Esin, “Türkiye’nin deprem sonrası bakış açısı tamamen değişti. O dönemde tüketicinin güveni firmalara karşı zedelenmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı verilere göre bu oranlarda artış gözleniyor” dedi.
 Bunun tamamen yapılan başarılı işlerle bağlantılı olduğunu belirten Esin, “Biz Esin Yapı olarak öncelikle zemin bakımından sağlam bölgeler seçiyoruz. Herhangi bir yerde olmanın artık önemi yok. Önemli olan fiziki olarak her koşula uygun yerde olmak. Bunun dışında en iyi malzemeleri tercih ediyoruz” diye konuştu.

Halkalı’ya Ramazan kampanyayla geldi
 Teknik Yapı, Metropark projesinde Ramazan’a özel kampanya düzenlendi. ‘Ramazan Bereketi’ kampanyası kapsamında 60 ay vadeye sıfır konut finansman oranı veya yüzde 10 indirimden faydalanılabiliyor. Firma ayrıca, her iki seçeneğe ek olarak ramazan süresince projeden daire alanlara çamaşır makinesi ve buzdolabı hediye edecek.
 Ramazan Bereketi kapsamında sunulan vade farkı olmayan ödeme planı kapsamında peşinata göre 60 aya kadar avantaj sunuluyor. Buna göre yüzde 60 peşinat ödeyenler, kalan yüzde 40’lık tutar için anlaşmalı bankalardan 60 ay a kadar sıfır konut finansmanı ile kredi kullanabilecek. Peşinat tutarı yüzde 50 için ise sıfır konut finansmanı oranı 50 ay için geçerli olacak. Benzer şekilde yüzde 35 peşinat için 48 ay, yüzde 25 peşinat için ise 24 ay sıfır konut finansmanı ile kredi kullanım imkânı sağlanacak.

Yüzde 10 indirim
 KDV dahil fiyatlar için noter masrafının da Teknik Yapı tarafından karşılandığı kampanyada peşin alım veya yüzde 25 peşinat/yüzde 75 banka kredisi kullanarak yapılan satışlarda yüzde 10 indirim fırsatı sunuluyor.
 Ramazan Bereketi olarak başlatılan kampanya kapsamında peşinat tutarını da taksitlendirerek ödeme kolaylığı sağlayan Teknik Yapı, bu kapsamda minimum yüzde 5 peşinat ödeyerek rezidans daire almak isteyenlerin kalan % 20 peşinat için sıfır finansman oranı ile 4 ara ödeme imkânı ve bakiye  % 75’lık tutar içinde banka kredisi kullanım fırsatı sunuyor.

Homeofis bloğu satışta
 Toplam 1.412 rezidans daireden oluşan Teknik Yapı Metropark projesindeki son 140 adet homeofis rezidans bloğu geçtiğimiz ay satışa sunuldu. Halkalı’da hayata geçirilen projenin yüzde 70’inin satıldığını belirten Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Ramazan ayına özel kampanya ile beyaz eşya ihtiyacının tamamına yakınının daire ile birlikte verileceğini ifade etti.

Zekeriyaköy’e organik pazarlı villalar geldi
 Zekeriyaköy’de, Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım tarafından geliştirilen Ormanada’da yaşam başladı. Peyzaj yapısı ile dikkat çeken projedeki hizmetler Kanyon Yönetim ve İşletme tarafından sunuluyor. Ormanada’da Adabostan adı verilen 5 dönüm doğal bostan alanında, sağlıklı ürünler üretiliyor. Bostanlarda yetişen doğal meyve ve sebzeler, haftanın belirli günlerinde kurulan pazarda satılıyor.
 220 dönümlük bir yaşam alanı olarak tasarlanan Ormanada, 188 adet beş farklı tip villa ile 85 adet 16 farklı tip sıra evden meydana geliyor. Projedeki sıra evlerin büyüklükleri 140 ile 300 metrekare arasında değişiyor. Villalarda ise 290 ile 700 metrekare arasında farklı tipler bulunuyor.
 25 dönümü yeşil alana ayrılan projede, yürüyüş ve bisiklet yolları, biri kapanabilir iki adet Tenis kortu, basketbol ve çok amaçlı spor sahası, sekiz adet çocuk parkı ile iki adet rekreasyon alanı yer alıyor. Ormanada’da, toplamda 2 bin 500 metrekare sosyal yaşam alanı bulunuyor.

Yeni projesine özel tasarım yarışması
Ankara’ya ilk çevreci konut kulesi Paladyum Beytepe’yi kazandıran Uzaltaş AŞ, yeni projesinde de ilklere imza atmak için kolları sıvadı. Uzaltaş AŞ ve Öztürk Group işbirliğinde kurulan OP Grup AŞ’nin Canpa ile hayata geçireceği Ankara Sky Tower için proje yarışması başlatılırken, projelerin seçim aşaması oldukça zorlu geçti.
 Çok sayıda mimarlık firmasının katıldığı yarışmayı Türkiye çapında önemli projelere imza atan MSA Mimarlık’ın kazandığını kaydeden Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, “Ankara iş merkezlerinin de başkenti haline geldi. Birbiri ardına iş merkezleri inşa edilirken farkı ortaya koymak lazım” dedi.
 Fark yaratmaktan da öte mevcut iş merkezlerine seviye atlatmak için mimarlık ofisleri arasında bir proje yarışması başlattıklarını anlatan Pala, yarışmaya birbirinden değerli mimarların katıldığını söyledi.

Çatıder uluslararası arena boy gösterdi
 Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER), çatı sektöründe dünyanın en büyük kuruluşu Uluslararası Çatıcılık Federasyonu’na (IFD) üye oldu.
 Çatı sektörünü dünya genelinde temsil eden en büyük kuruluş olan Uluslararası Çatıcılık Federasyonu (International Federation For The Roofing Trade-IFD) 23 ülkeden toplam 42 üyeyi ve yıllık cirosu 16 milyar euro’ya ulaşan 13 bin 500’ü aşkın şirketi temsil ediyor. ÇATIDER, 21 Kasım 2014 tarihinde Bükreş’te yapılacak IFD Genel Kurulu’na katılacak.
 ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M.Nazım Yavuz, ÇATIDER olarak Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında ürün geliştirme amacıyla yürütülen Nuroof Araştırma Geliştirme Projesi’nde 2010 yılından bu yana Uluslararası Çatıcılık Federasyonu ile birlikte proje ortağı olarak çalıştıklarını belirtti.
 Yavuz, “Üye olmayı, ülkemiz ve sektörümüz adına bir kazanç olarak görüyoruz. Böylece Türk çatı sektörü ve markalarımızın, Avrupa’da ve Almanya’da tanınırlığı artacak” dedi.

Rusya’ya ‘yeşil bina’ sertifikası kazandırdı
Yeşil bina danışmanlığı yapan Alan Mimarlık ve Proje Yönetimi, Rusya Federasyonu’nun ticari binalarını Leed sertifikası ile tanıştıran ilk firma oldu.
 Rönesans Pravda İş Merkezi, Alan Mimarlık danışmanlığı ile aldığı Leed Gold sertifikası sayesinde Rusya Federasyonu’nun ve St. Petersburg şehrinin ilk Leed Gold sertifikalı ofis binası unvanına da sahip oldu.
 Mebe One Khimki Plaza Projesi ile de Moskova’nın Leed Gold sertifikası alan ilk ofis binasına Alan Mimarlık Kurucu Ortağı Beyza Kasapoğlu ve Figen Çiloğlu, “Elde ettiğimiz başarıdan büyük gurur duyduk. Danışmanlığı, proje yönetimi ile birleştiren hizmet yaklaşımımız ve LEED konusundaki uzmanlığımız bize başarı getirdi” dedi.
 Leed kriterleri sayesinde One Khimki Plaza projesinde % 29 enerji verimliliği ve % 37 oranında ise su verimliliği sağlandı. Pravda İş Merkezi’nde ise enerji verimliliğinde % 35, su verimliliğinde % 40 oranına ulaşıldı.