Kıdem tazminatında devlet güvenceli dönem başlıyor. Hesaplamada yıllıktan aylık hesaba geçilecek

İşçinin kıdemi devlet güvencesine alındığı için firma iflas etse de çalışan kıdemini sorunsuz alacak

Sistemde öncelik verilen konu işçinin geçmiş ve geleceğe yönelik hak kaybına uğramaması oldu

Sistem, yeni işe başlayacakları da kapsıyor. İşveren toplu verdiği kıdemi aylık ödeyecek

Kıdem tazminatı konusundaki tartışmalara noktayı koyan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni sistemin ayrıntılarını SABAH'a açıkladı. Çelik, işçinin kıdemine devlet güvencesi geldiği müjdesini verdi. Firma iflas etse de çalışan kıdemini alacak. Yeni sisteme göre, kıdem hesabında yıllık sistemde aylık hesaba geçilecek. İşçi, evlilik, askerlik, ev alma gibi özel durumlar dışında kıdem fonundan parayı 15 yıldan önce çekemeyecek. Bakan Çelik, "Bir gün bile zaman kaybetmek yanlış, hemen fon sistemine geçmek gerekiyor. Bu sistemin sürdürülebilirliği kalktı. Uzlaşmak zorundayız" dedi.

YENİ SİSTEM NE GETİRİYOR?

Başbakan'ın oluru alınacak
Kıdem tazminatı ve doğum teşviklerini kapsayan paket, ekim sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bakan Çelik, ardından da hızlı bir şekilde Meclis gündemine getirilerek yasalaştırılacağını duyurdu. "Hak kaybı" konusundaki endişelere de noktayı koyan Çelik, şunları söyledi: "Fon'da hak kaybı söz konusu olmayacak. Biz diyoruz ki 12 ayı kaldıralım bütün işçiler kıdem alsın. Kıdemde yıllık hesaptan aylık hesaba geçelim. Fonda bireysel hesaba geçilecek. Çalışanların geçmiş ve geleceğe dönük hak kaybı olmayacak. Yeni sistem yeni işe başlayanlar için gereçli olacak."

İsteyen fona geçebilecek
Mevcut çalışanların da isterse yeni sisteme geçebileceğini belirten Bakan Çelik, "10 yıllık işçi, fon sistemine geçmek isterse patron 10 yıllık tazminatını fona yatırmak zorunda. Belki de çalışan '5 yıllık 10 yıllık, 20 yıllık çalışmamı fona yatırtayım, güvence altına girsin' diyecek" değerlendirmesini yaptı.

Güvence işçi için önemli
Kıdemin devlet güvencesine alınmasının önemine değinen Çelik, şu örneği verdi: "İflas eden bir fabrikanın işçileri geldi. 630 işçi kıdem tazminatını alamıyor. Bir işçinin emekliliğine 17 gün kalmış. 110 bin lira tazminat alacak. Hepsi gitmiş. Bu sistem doğru mu, bana bir sendikacı anlatsın. Ben işçi çocuğuydum, işçilik yaptım, nasıl çalıştıklarını biliyorum ve kahroluyorum."

15 yıldan önce çekmek yasak
Fondaki paranın çekilmesi konusunda belli kurallar olacağını belirten Çelik, "Tabi ki bunun belli şartları olacak. Ben fondan 15 yıldan önce para çekilmemesinden yanayım. 15 yıl nemalanacak. Eline geçen para, bugünkü tazminattan eline geçenin hemen hemen aynısı olacak. Bir hak kaybı olmayacak. Ne kadar bekletilirse o kadar iyi" dedi.

Toplu değil aylık olarak ödenecek
Bu sistemi İşsizlik Fonu ile ilişkilendirilmeyeceğini ifade eden Çelik, şunları söyledi: "İşsizlik Fonu'na dokunmuyoruz. İşveren toplu ödediği kıdemi aylık ödeyecek. Böylece kıdem yükü birikmeyecek. Böylece 15 yıl sonra karşımıza çıkıp ben tazminatımı ödeyemiyorum demeyecek. Bütün işçiler kapsama giriyor."

İşçiye de ayrılma imkânı tanınıyor
Sendikaların, kıdem tazminatında fon sisteminin iş güvencesini zedeleyeceği eleştirilerine tepki gösteren Çelik, "İşveren işçiyi kolay çıkarırsa işçinin de gitme şansı olacak. Şimdi işçinin 15 yıllık kıdemi var, gidecek gidemiyor. Bence burada özgürleşmenin mahzuru da yok. Hazine, Maliye, biz oturup çalışıyoruz" diye konuştu.