Ekonomi Bakanlığı, 15 bin ihracatçıya yeşil pasaport vermeye hazırlanıyor. Bu pasaportlarla ilgili detaylar belli olmaya başladı.

Hürriyet'te yer alan habere, konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının ihdas edilmesine ilişkin teknik çalışmayı tamamlayan Ekonomi Bakanlığı, Bakanlar Kurulu Karar taslağını İçişleri Bakanlığına gönderdi.

RAKAMA GÖRE DEĞİŞİYOR

Buna göre, son 3 takvim yılı itibariyle, yıllık ortalama ihracatı 1 milyon ile 10 milyon dolar arasında olan firmalara 1 adet yeşil pasaport verilecek. Koç ve Sabancı gibi büyük holdingler ise yıllık ihracatları milyon doları çok çok aştığı için 5 adet yeşil pasaport alma hakkına sahip olacaklar.

BÜYÜKLERE 5 PASAPORT

İhracatı 10 ile 25 milyon dolar arasında olanlara 2; 25 milyon ile 50 milyon dolar arasındakilere 3; 50 ile 100 milyon dolar arasındakilere 4; 100 milyon dolar üzerinde olan firmaların ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilebilecek.

BAZI ŞARTLAR BULUNUYOR

Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı hesaba göre bu şartlarda yaklaşık 15 bin adet yeşil pasaport verilebilecek. İhracat şartını yerine getiren her şirkete yeşil pasaport verilmeyecek. Devletin güvenliğine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmayan kişiler iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport alabilecek.

1.6 MİLYON KİŞİDE VAR

Türkiye'de 3. dereceyi geçen tüm kamu görevlileri ile eski milletvekili, bakanlar ile görevdeki belediye başkanlarına yeşil pasaport veriliyor. Halen yaklaşık 1.6 milyon kişide yeşil pasaport bulunuyor.