ANKARA - Akaryakıt, otomotiv ve alkollü içkilere hafta sonu yapılan zamların ardından doğalgaz ve elektriğe de zam kapıda.

Ekonomi ve enerji yetkilileri, Botaş'ın aldığı fiyatın altında doğalgaz satması nedeniyle mali yapısındaki bozulmanın yanı sıra maliyet artışına bağlı olarak Ekim ayından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10-15 aralığında zam yapılabileceğini belirtiyorlar.

Doğalgaza yapılacak zam, maliyetleri artıracağı için bunun elektrik fiyatlarına belli oranda yansıtılması gerekiyor.

Yetkililer, enerji KİT'lerinin ürünlerine yapılacak zamma ilişkin birkaç bakanlığın halen çalıştığını ve bu konuda nihai kararın hafta sonuna kadar verileceğini bildirdi.

Yetkililer, bu konuda son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vereceğini ve Erdoğan'ın geniş kitleleri ilgilendiren bu zamları mümkün olduğu kadar yapmama ya da düşük tutma tercihinin belirleyici olduğunu vurguladılar.

SİGARA DA ZAMLANABİLİR
"Maliye Bakanlığı bütçe hazırlıklarını devam ettiriyor. Buna ilişkin ilk kararname yayımlandı ancak kalan bazı önlemler için ekonomi yönetimi çalışmasını sürdürüyor. Yakın zamanda diğer adımlar gelecek" diyen yetkili, bu kapsamda sigaranın vergisinin artırılması, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına tanınan vergi istisnasının kaldırılması gibi önlemlerin halen masada olduğunu bildirdi.

Hükümetin tütün ürünlerine uygulanan ÖTV'de yıl sonuna kadar yeni bir düzenleme yapmaması durumunda, bu kalemdeki ÖTV oranı yaklaşık bir yıl önce alınan ancak yürürlüğü 31 Aralık 2012'ye kadar ertelenen karar uyarınca 1 Ocak'tan itibaren dört puan artışla yüzde 69 olarak uygulanacak. Ekonomi yönetimi halen, bu kapsamda sigarada vergi düzenlemeleri için çalışma yapıyor.

BÜTÇEYE KATKISI 9 MİLYAR TL
Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilileri, alınan önlemlerin etkilerinin özellikle 2013 yılı bütçesinde görüleceğini ancak bu yılki bütçeye de olumlu katkı vereceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Eylül ayında Reuters ile söyleşisinde bütçe açığının öngörülenden yüksek olacağını belirterek "düzeltici önlemler" üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

Bir yetkili, "Hesaplamalara göre yapılan vergi düzenlemelerinin bütçeye yıllık katkısı 8.5-9 milyar lira düzeyinde. Bu yılın bütçesine de olumlu katkısı olacak" dedi.

Bütçede gelirleri artırmaya yönelik atılan ilk adım olan kararname hafta sonunda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Bir başka yetkili, Orta Vadeli Program ve Plan için hazırlıkların devam ettiğini ve Cumartesi günü alınan gelir artırıcı tedbirleri diğer başka adımların da izleyeceğini ifade etti.

HARCAMALAR DA KISILACAK
Öte yandan ekonomi yetkilileri, harcamaların kontrol altına alınmasının bütçe açısından kritik öneme sahip olacağını belirterek, bu konuda da kısa süre içinde yeni adımlar atılacağını bildirdi.

"Sağlık harcamaları bütçe giderlerinin kısılması bakımından en önemli unsurların başında geliyor ve ilk olarak sağlık harcamalarının kısılması gündemde" diyen yetkili, diğer bazı harcamalar için de yeni adımların gündeme geleceğini ifade etti.



ntvmsnbc ve Ajanslar