Kıymetli facebook sosyal medya kullanıcıları; bildiğiniz üzere ülkemizde artık yediden yetmişe hemen herkes facebook hesabına sahip; hatta öyle ki artık aileler yeni doğan bebekleri için hemen hesap açıp, henüz bebeğin göbek bağı bile düşmeden fotoğraflarını paylaşarak, tabir-i caizse lıke alabilmek için yarışıyor. Neyse ki bunu eleştirmek bu başlık altında hoş durmayacağı için ben asıl mevzuumuza geliyorum. 

Yakın zamanda ülkemizde en yaygın dolandırıcılık faaliyeti bilindiği üzere telefon üzerinden çeşitli yöntemlerle; beni dolandıramazlar diyenleri hatta bu adamı dolandıramazlar diyebileceğiniz kim varsa onu dahi dolandırmayı başarmışlardır ki, bkz. ceza profesörü... en somut örnek olarak karşımıza çıkmıştır. Yine basit bir örnek olması için paylaşmakta fayda görüyorum, yaşı ilerlemiş kişiler televizyon ve telefon vasıtasıyla sipariş ettikleri cinsel ürünlerde ödemeyi havale veya kapıda ödeme olarak yaptıktan sonra gelen mesajlarda topluma bu durumun açıklanacağından bahisle istenilen parayı dolandırıcılara ödemekte, aman biri duyarsa benim halim nice olur diyerek şikayet dahi etmekten çekinmekte ve uzun bir süre yüksek miktarlarda ödeme yapmak zorunda kalmaktadırlar.Bu durum ülke genelinde çok yaygın olduğu için vatandaşlarımız artık  telefonlarını daha bilinçli bir şekilde kullanmaya başlamış ve bu yöntemle para kaptırma olayı azalmıştır ama bitmeyecektir.

 Tabi biz toplumumuzun yavaş yavaş bilinçlenmeye başladığının farkındayız da dolandırıcılar değil mi? 

Kesinlikle onlar vatandaşların bilinçli olup olmadığını bizden daha iyi takip ederek daha yeni dolandırıcılık yöntemlerini tercih etmeye başlamışlardır.En son dolandırıcılık yöntemini-çarpıcı yönleriyle anlatmaya çalışacağım.

Sayın facebook kullanıcısı, sizlerin kullanmış olduğu hesapta paylaşılan fotoğraf ve durum bildirimlerini beğenen, sürekli yorum yapan yakın eş-dostunuz dolandırılmak üzere olabilir!

Nasıl mı?

Sizin adınıza açılmış hesabınızın tamamen aynısı,-klonu - kopyası bir hesap olabilir ve asıl hesap sahibi engellendiği için sizin bunu görmeniz ve bilmeniz mümkün olmayabilir.Sizin yapmış olduğunuz yorumlarda ve paylaşmış olduğunuz yazılardaki üslubunuz çoktan klon hesapların üslubu olmuş, arkadaşlarınız eklenmiş, onlara hesabım çalındı ve yenisini açtım diye mesajlar yollanmış ve çalındığından bahsedilen diğer hesaptan dolandırıcılara çok para kaptırdığınız ve çok acil miktarı önemli olmaksızın paraya ihtiyacınızın olduğu söylenmiş ve hatta dolandırıldığınız için bütün banka hesaplarınızın dondurulduğu, telefonunuzun kullanıma kapatıldığı ve bu yüzden talep ettiğiniz paranın bir başka hesaba yatırılması gerektiği gayet makul ve mantıklı bir şekilde anlatılıp; sizi seven sayan dostlarınız sizin bu durumdan bir an evvel kurtulmanız için hiç tereddüt etmeden para göndermeye başlamış olabilir.

Kıymetli facebook kullanıcıları, ben gördüğüm bu yöntemi naçizane sizlerle paylaşmaya çalıştım, lütfen çok ama çok dikkatli olalım; ilk iş olarak bir başka facebook hesabının arama motoruna isminizi yazıp klon hesapların oluşturulup oluşturulmadığını kontrol edin ve dostlarınıza ve arkadaşlarınıza; paraya ihtiyacınız olduğu zaman asla facebook üzerinden para talep etmeyeceğinizi, eden olduğu zaman mümkünse sizinle bir araya gelip olayı teyit etmeden kimseye asla para yollamamaları gerektiğini aksi halde dolandırılacakları uyarısında bulununuz.