İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda biri polis 6 kişinin şehit edilmesi ve 42 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin 187 sanığın yargılandığı dava, sanıkların savunmasıyla sürüyor.
İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan Ahmet Furkan Can, askeri öğrenci olduğunu ve olay akşamı kamp için bulundukları Yalova'da içtima için toplandıklarını söyledi.
"Şarjörlere mermi doldurun" emri aldıklarını ifade eden Can, "Gece 12.00 gibi otobüslere binerek yola çıktık. Bir süre ilerledikten sonra otobüsün durdurulmasıyla bağrışma sesleri duyduk." dedi.
Sultanbeyli civarında vatandaşların önlerini keserek ilerlemelerine izin vermediğini anlatan Can, sanıklardan üsteğmen Ali Apaydın'ın "yat" emri vermesi üzerine otobüste uzanarak öylece beklediklerini savundu.
- "Vatandaşlar 'geçmenize izin veremeyiz' dediler"
Can, halkın tepkisine ilk başta anlam veremediklerini belirterek, "Halk bizim kimseye zarar vermeyeceğimizi anladıktan sonra konuşmaya başladık. Onlara, öğrenci olduğumuzu, hiçbir şeyden haberimizin olmadığını söyledik. Onlar da 'durumlar karışık geçmenize izin veremeyiz' dediler Bize 'Silah bırakın' dediler, biz onların her dediğine uyduk." diye konuştu.
Vatandaşlardan bazılarının kendilerine su ikram ettiğini anlatan Can, "Bir vatandaş da sizin geçmenize izin vermeyeceğiz gerekirse evimize götürür misafir eder ama yine göndermeyiz dedi." ifadelerini kullandı.
Sanık Can, otobüste beklerken aşağı inerek vatandaşlarla İstiklal Marşı okuyup tekrar otobüse bindiklerini belirterek, sabaha kadar otobüste bekledikten sonra emniyete götürüldüklerini söyledi.

Suçsuz olduğunu ve FETÖ ile bir ilgisinin bulunmadığını savunan Can, tahliyesini talep etti.
- "Bir asker havaya ateş etti"
Tutuklu sanık Ahmet Selim Kozan da Hava Harp Okulu birinci sınıf öğrencisi olduğunu anlatarak, darbe girişimi akşamı içtima için toplandıklarını söyledi.
İçtimada kendilerine mermi dağıtılarak şarjörlere doldurma emri aldığına vurgu yapan Kozan, "Yüzbaşı Fatih Aksoy, 'birbirinize sahip çıkın yanınızdakileri koruyup kollayın' deyince bize karşı bir tehdidin olduğunu düşündüm." dedi.
Kozan, sanıklardan üsteğmen Ali Apaydın'ın, "Durumlar karışık, yolda engellemeler olabilir" dediğini belirterek, Yalova'dan yola çıkıp Tuzla'daki Mehmetçik Vakfı'nın oraya geldiklerinde bazı vatandaşların camlara vurarak kendilerine tepki gösterdiğini anlattı.
Bu sırada bir askerin vatandaşlarla tartışarak havaya ateş ettiğini duyduğunu ifade eden Kozan, "Ellerinde Türk bayrakları olan insanlar bize doğru yaklaşıyordu. Ne olduğunu anlamadım. Bize darbeden bahsediyordu 'darbe' lafını ilk kez orada duydum." dedi.
Sanık Kozan, konuştukları vatandaşların kendileriyle ilgilenerek su verdiğini belirterek, vatandaşlarla İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra otobüslere binip sabaha kadar beklediklerini söyledi.
Sabah otobüslerle polis merkezine götürüldüklerini aktaran Kozan, "İrademiz dışında çıkarıldık. Vatandaşlara herhangi bir kötü muamelemiz olmadı. Tahliyemi istiyorum." dedi.
Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

Yasal Bilgilendirme

hukukihaber.net’te yayınlanan bu haber, Anadolu Ajansı (AA)'nın abonelerine gönderdiği haberlerden otomatik olarak yayınlanmıştır. hukukihaber.net editörleri otomatik akış içinde bu habere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriğindeki her türlü mali, hukuki, cezai ve idari sorumluluk ilgili ajansa aittir.