İSTANBUL (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, kitap okumanın önemine ilişkin, "Kitap arkadaştır, dosttur. Bir söz var, 'Okumayan insan 20 yaşında da olsa yaşlanmıştır. Okuyan, 80 yaşında da olsa gençtir.' Okumayı, okuma fiilini bırakmamak lazım." dedi.

Üsküdar Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 4. Üsküdar Kitap Fuarı, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde açıldı.

Açılışta konuşan Kahraman, ilk emrin "İkra" olduğunu belirterek, "Okumak güzel bir şey. Sonra 'k'yı kaldırdık. 'Okuma' dedik. Okuma kitabı vardır, hep söylenir. Oysa 'oku'dur bize emir. Okumak lazım. Kitaplara yabancı olmamak, kitapla dost olmak lazım." diye konuştu.

Kişileri anlamak, tanımak, karakterini bilmek için hangi kitapları okuduğunun sorulduğunu anlatan Kahraman, "Size söylediği kitaplar, onun şahsiyetini ortaya koyar. Kitap arkadaştır, dosttur. Bir söz var, 'Okumayan insan 20 yaşında da olsa yaşlanmıştır. Okuyan, 80 yaşında da olsa gençtir.' Okumayı, okuma fiilini bırakmamak lazım." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Kahraman, geçen yıl gerçekleştirilen bir etkinlikte sunulan bir tebliğden alıntı yaparak, şunları kaydetti:

"1920 yılında, günlük basılan yayın sayısı, 145-165 arasındaydı. Yani cihan devletinde her gün, dergi, kitap, gazete, risale 145-165 arası basılıyordu. Fevkalade bir fikir hayatımız vardı ve en uç noktaya kadar uzanan bir eğitim hayatı vardı.

Balkan Harbi, Trablusgarp Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı dolayısıyla yetişmiş insanlar ve gençler kaybedildi. İttihat ve Terakki denen bela bizi perişan etti. Koca bir cihan devletini yok etti. Torunlarıyla uğraşıyoruz. Tarihimizi mutlaka iyi bilmemiz lazım. Muhteşem bir geçmişimiz, irfan hayatımız, havzımız var."

İsmail Kahraman, kitabın her zaman hazır olduğunu ve şarjının bitmeyeceğinin altını çizerek, şunları aktardı:

"Evi yapıyoruz, taşınıyoruz. Bir yeri seçiyoruz. Burada bir kitaplık lazım. Gelen giden baksın ve desin ki 'Kitaplar var.' Kaç santimetre? Kaç cilt kitap sığar? Mobilya kitabı olmaz. Okunacak. Kitap mahzun bırakılmayacak. Kitaba yabancı olmak o kadar çoğaldı ki. Google diye bir ağa çıktı. Google efendi. Bir şey lazımsa, hemen Google'ı açıyorsunuz. Oysa kitap bambaşka bir hadise. Kitap öksüz bırakılmamalı. okunmalı."

- "Çamlıca'daki caminin adı Recep Tayyip Erdoğan olsun"

Kitap fuarlarının sayısının artmasının önemine işaret eden Meclis Başkanı, yayınevlerinin desteklenmesi, yayıncılık sektörünün canlandırılması gerektiğini söyledi.

Kahraman, gençlik yıllarında Milli Türk Talebe Birliği'nde (MTTB) yer aldığını dile getirerek, "İlk kitap kulübünü açtık. Güzel bir faaliyet oldu. Biz orada kültür müdürü, kütüphane müdürü diyorduk. MTTB kültür müdürlerinden birisi Recep Tayyip Erdoğan'dı. MTTB'nin ilk defa kurduğu, sosyal bilimler enstitüsü vardı. 6 ay sürerdi ve sonunda bir sertifika verilirdi. Cumhurbaşkanımız da bu seminere, enstitüye devam etti ve diploma numarası 34'tü. Meğerse 34'e belediye başkanı olacakmış. Tevafuka bakın. Hayatı hep irfan yolunda yürümekle geçti." dedi.

Cumhurbaşkanı'nın damgasını vurduğu yerlerden birinin Üsküdar olduğunu kaydeden Kahraman, Çamlıca'daki caminin isminin Recep Tayyip Erdoğan camisi olması önerisinde bulundu.

Kahraman, geçmişte çok az sayıda mekanın kültür merkezi yerine kullanıldığına dikkati çekerken, günümüzde ise hemen her ilçede kültür sarayları ve kültür merkezlerinin olduğunu vurguladı.

- "17. darbe teşebbüsünü 15 Temmuz'da yaşadık"

Sultan 2. Abdülhamid Han'ın vefatının 100. yılı olduğunu hatırlatan Kahraman, şöyle devam etti:

"Abdülhamid muhteşem bir insan. Kitap okumadan uyumaz. Bir eser yayımlandığında hemen Türkçesi, çevrimi yapılır ve okur. Yanına gelir, biri olur. Bahçesinde Arnavutlar vardır. Cihan devletinin çeşitli topraklarından insanlar vardır ama kapısında Kayı aşiretinden bir yüzbaşı sabaha kadar onu bekler. Kitaplarla çok dosttu. Marangozdu. Sanatkardı. Kendine yaptığı kütüphaneler, masalar var. Çok muhteşem bir padişahtı. Ona gereken değer şimdi veriliyor. Ne kadar değer verilse, az."

İsmail Kahraman, Türkiye'de 1960'tan sonraki darbe teşebbüslerinin altını çizerek, "15 Temmuz'a gelene kadar 16 darbe teşebbüsü, darbe, gizli ve açık bir şekilde vardı. 17'ncisini 15 Temmuz'da yaşadık. Yine Türkiye ileriye doğru gidiyor. Kesmek istediler ama kesemediler, kesemeyecekler." dedi.

TBMM Başbakan İsmail Kahraman, 15 Temmuz'da parti farkı olmadan tüm milletin aynı bayrağın altında gerekeni yaptığını anlatarak, "Ben cumhurbaşkanımız ve başbakanımızla temas kuramadım. Abdestimi aldım ve gittim, Meclis'i açtım. Kaptanlar gemiyi terk etmez. Fareler terk eder. En büyük kaptanımız, bindi uçağa ve İstanbul'a geldi. Halkın itimadıyla meydanlar doldu ve biiznillah darbe diye bir hadise tarih oldu. Propagandaya kalmamak, gerçeği görebilmek için okumamız lazım. Gelişmeleri takip etmemiz lazım. Kitap çok mühim. Kitap bir hazine." değerlendirmesini yaptı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, açılış kurdelesini katılımcılarla beraber kesen Kahraman'a "Su Üzerinde Sanat" adlı kitap ile hediye takdim etti.

Toplumun nitelikli bir okuma kültürüne sahip olması hedefiyle hayata geçirilen fuarda, Alfa Yayın Grubu, Doğan Kitap, Büyük Doğu, Timaş, Profil Kitap, Metis, İthaki, Can Yayınları, Dergah Yayınları, İz Yayıncılık, Pınar Yayınları, İşaret Yayınları, Nesil Yayınları, İş Bankası Kültür Yayınları, Beyan Yayınları, Yeditepe Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, Ötüken, İnsan Yayınları, İletişim Yayınları, Epsilon, Destek Yayınları, Martı Yayınları'ın da aralarında bulunduğu 100'e yakın yayınevi yer aldı.

Çok sayıda edebiyatçı, yazar ve gazetecinin söyleşi ve imza etkinliğinde okurlarla bir araya geleceği fuar, 18 Şubat'ta sona erecek.