İSTANBUL (AA) - Marmara Belediyeler Birliği'nin "7. Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri" sahiplerine takdim edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, bir otelde düzenlenen ödül töreninde, ödül alan belediyeleri çalışmalarından dolayı kutladı.

Törende, daha önce yapılan çalışmaların ödülünün verildiğini hatırlatan Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de yaptığı işlerden dolayı ödüle layık görüldüğünü, bunun kendisinden öncekilerin çalışmaları sayesinde gerçekleştiğini belirterek "Hayırlı olsun." dedi.

Uysal, "Önümüzdeki sene artık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ödül için müracaat edemeyecek herhalde. Sakın ola ki, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndaki çalışan arkadaşlarımız, bürokratlarımız, 'Nasıl olsa ödül törenine müracaat etmeyeceğiz' diyerek tembellik yapmasınlar. Onlar muhakkak eğer başarılı çalışmalar yaparlarsa, en büyük ödülü halkımızdan zaten alacaklar." diye konuştu.

Belediyeler olarak öncelikle şehircilik adına yapılması gerekenleri yaptıklarını ifade eden Uysal, "Dünyaya baktığımızda sanayi devriminden sonra şehirlerin yükü gün geçtikçe artmış. Bütün dünyada insanların yaşam şekilleri değişmiş. Köyden şehirlere doğru bir akım başlamış ve birçok sanayileşme ve gelişme sürecini tamamlama yüzde 90'lara ulaşmış. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin durumunda yüzde 70-80'nin üzerine çıkmış. Bu, gün geçtikçe belediyelerin yükünün artması demektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de belediyecilik adına çok iyi noktaya gelindiğini aktaran Uysal, şöyle devam etti:

"Belediye çalışmaları konusunda gelişmiş ülkelerle kendimizi kıyaslarsak, kendimize çok haksızlık etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Belediyeler olarak yaptığımız çalışmalar, gelişmiş ülkelerdeki belediyelerinkinden aşağıya kalan durumda değil diye düşünüyorum. Muhakkak eksikliklerimiz, daha yapmamız gerekenler var. Ama iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Bundan 20 sene önce belediyenin öncelikli işi su, yol gibi rutin belediyecilik hizmetleriydi. Artık onlar tamamlandıktan sonra geriye, vatandaşlarımızın sadece şehircilik adına ihtiyaçları değil, sosyal-kültürel ihtiyaçlarını karşılamak da gerekiyor. Artık bu tür hizmetler büyük ölçüde tamamlandığı için vatandaşlarımızın sadece şehircilik adına değil sosyal-kültürel konular başta olmak üzere her şeyiyle ilgilenmek konusunda önemli mesafeler katedildi."

Tecrübe paylaşımının önemli olduğuna dikkati çeken Uysal, "Tecrübe paylaşımı için belediyeler birbiriyle iletişim kuruyor. Ancak özellikle Marmara Belediyeler Birliği'ni oluşturan belediyeler olarak bilgi ve tecrübe paylaşımında daha etkin olmak zorundayız. Birliğe bağlı 191 belediyemizin daha etkili tecrübe paylaşımını daha etkin hale getirmek için Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri çok güzel bir fırsat. Altın Karınca, belediyelerimizin tatlı rekabetini, tecrübelerini paylaşımını, yapılan işlerin halka daha doğrudan anlatımını içinde barındırıyor. Geçmişte Altın Karınca Ödülü alan projeler anında diğer belediyeler için örnek olmuş, uygulanmaya başlanmış. Belediyeler bu ödül sayesinde yaptığı projesini kendi belediyesinde vatandaşlara daha kolay duyurmuş. Hatta bu projeler bütün Türkiye’de hatta dünyadaki başka şehirlere örnek olabiliyor. İnşallah bu yıl ödül alan projeler de daha geniş kitleye ulaşan projeler haline gelecek." değerlendirmesini yaptı.

Ödül alan projelerin belediyelerine ve güzel projeler ürettiği halde yarışmaya müracaat etmeyen belediyelere teşekkür eden Uysal, bu yıl ilk defa Altın Karınca Ödüllerinin sadece 1. olan belediyelere verildiğini ve bunun doğru olduğunu söyleyerek, "İnşallah bundan sonra da bu yarışma devam edecek. Altın Karınca'nın, dayanışma ve yapılan işlerin paylaşımı açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Jürimize, emeği geçenlere ve katılımcılar ile basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum." dedi.

Konuşmaların ardından ödül almaya hak kazanan belediyelere ödülleri takdim edildi.

Ödül töreninde belediyelerin durumu, proje ve idari kategoride değerlendirildi. Proje kategorisinde afet yönetimi 2, kültür-sanat 14, ulaşım 2, sürdürülebilir çevre yönetimi 3, kurumsal gelişim 1, sosyal belediyecilik 9, şehircilik altyapısı 7, şehir teknolojileri 2, yerel kalkınma ve iş birliği 7 olmak üzere 47 projeye ödül verildi.

İdari kategoride ise 4 büyükşehir belediyesi, 4 il belediyesi ile ilçe ve belde belediyeleri olmak 47 belediye başarılı bulunarak ödüle layık görüldü.

İstanbul, Balıkesir, Sakarya ve Tekirdağ, Bilecik, Bolu, Edirne ve Yalova büyükşehir ve il belediyeleri, şehircilik altyapısı, kültür ve sanat ile sosyal belediyecilik konusundaki çalışmaları dolayısıyla ödüle layık görüldü. Diğer ödüller ise ilçe ve belde belediyelerine verildi. 94 belediye başkanının sahneye çağrılarak ödüllerinin verildiği tören, fotoğraf çekimiyle sona erdi.