BEYRUT (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Lübnan'ı bölgedeki karışıklıklardan ve diğer Arap ülkelerinin iç işlerinden uzak tutacak ayrışma politikasının bölge ve AB için de önemli olduğu söyledi.

Mogherini, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği ziyaret kapsamında Lübnan Dışişleri Bakanlığı'nda bakan Cibran Basil ile bir araya geldikten sonra ikili basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Saad Hariri'nin istifa sürecinden sonra Lübnan'ı ziyaret eden ilk üst düzey yetkili olduğunu hatırlatan Mogherini, Başbakan Hariri'yi desteklediklerini ve Hariri'nin istifasından vazgeçtikten sonra da kararından duydukları memnuniyeti ilettiklerini ifade etti.

AB'nin Lübnan'ın istikrarının, güvenliğinin ve ekonomik kalkınmasının her zaman en güçlü destekçisi olacağını belirten Mogherini, Lübnan'ı bölgedeki krizlerden ve diğer Arap ülkelerin iç işlerinden uzak tutacak ayrışma politikasının hem Lübnan hem de tüm bölge ve AB için önemli olduğunu söyledi.

Brüksel'de Nisan ayında Suriye'nin ve bölgenin geleceğinin tartışılacağı konferansa vurgu yapan Mogherini, bu konferansta AB'nin Kudüsle ilgili tavrının da bir kez daha aktarılacağını ifade etti.

Basil ise, AB Yüksek Temsilcisi Mogherini'nin Lübnan Başbakanı Hariri'nin istifa sürecindeki desteğini ve güçlü duruşunu unutmayacağını vurguladı.

Ziyaretin, AB'nin Lübnan'ın istikrarına verdiği desteği ve iş birliğini kanıtladığını aktaran Basil, şunları kaydetti:

"Lübnan'ın bölgedeki krizlerden uzak durmasını öngören ve istikrarını koruyan ayrışma politikası konusunu ele alarak taahhüdümüzü ilettik. Diğer yandan Lübnan'daki Suriyeli mülteciler konusunu ve Brüksel'de Suriye'yle ilgili yapılacak toplantıyı da ele alma fırsatı bulduk. Bu toplantı ümit ediyoruz ki Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli ve onurlu bir şekilde dönmesi konusunda ilerlemeye katkı sağlayacak. Gelecek Mayıs ayında gerçekleşecek genel seçimlerin ise demokrasimiz için önemli bir kilometre taşı olacağını ilettik."