WASHINGTON (AA) - ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'a Myanmar ordusu ve güvenlik gücü mensuplarına yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

Meclisten geçen önergede, Myanmar'da ağustos sonunda düzenlenen saldırılara cevaben "sivillere yönelik zulüm ve kanlı etnik temizlik" kınandı.

Bağlayıcılığı bulunmayan önergede, Trump'a 600 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın evlerini terk etmesine neden olan operasyonlar düzenleyen Myanmar ordusu ve silahlı kuvvetler mensuplarına yaptırım uygulaması çağrısı yapılıyor.

Önergenin, Myanmar konusunda eyleme geçmesi için Trump yönetimine baskıyı artırması bekleniyor.

- Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik

BM raporlarına göre, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısı 626 bine ulaştı. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği belirtiliyor.

Myanmar ordusunun etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.