BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2016’dan beri pek çok kez ertelenen ve aralık 2018'de yapılacağı belirtilen devlet başkanlığı seçimlerinde elektronik oylama sisteminin seçimlerin güvenilirliğini tehlikeye atabileceğini, bu sistemi desteklemeyeceklerini söyledi.

Haley, BM Güvenlik Konseyi'nin gayriresmi nitelikteki "Arria Formülü" toplantısında Kongo'daki seçim sürecine ilişkin açıklamada bulundu.

Kongo'da seçimlerin sürekli ertelenmesine yönelik eleştiriler yönelten Haley, seçimlerin ertelenmesinden sorumlu olanların bu konuda yol haritası belirlenememesine ilişkin şikayetlerini yersiz olarak nitelendirdi.

Son derece önemli olan seçimlerde ilk defa ''alışılmadık'' bir sistem uygulanmasının çok büyük risk teşkil edeceğine dikkati çeken Haley, Kongo'da aralık 2018'de yapılacağı belirtilen devlet başkanlığı seçimlerinde elektronik oylama sisteminin seçimlerin güvenilirliğini tehlikeye atabileceği konusunda uyarıda bulundu, kağıt oy pusulalı seçim sisteminin uygulanması çağrısı yaptı.

Haley, ''ABD'nin elektronik oylama sistemini destekleme gibi bir niyeti yok.'' dedi.

BM barış gücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ise Kongo hükümetine güvenilir, özgür, adil ve şeffaf seçimler yapılmasına elverişli bir ortam yaratma çağrısında bulundu.

- Ülke, güvenlik ve siyasi krize sahne oluyor

Yolsuzluk, baskı ve liyakatsizlikle eleştirilen ve 2001’den beri ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın görevdeki ikinci ve son dönemi bir yıl önce dolmuştu ancak Kabila görevde kalmayı sürdürmüştü.

Katolik Kilisesi’nin aracılık ettiği anlaşma uyarınca Kabila’nın geçen yıl sonunda görevi bırakması gerekiyordu. 2016’da yapılması gereken devlet başkanı seçimleri birçok kez ertelendikten sonra aralık 2018'de yapılacağı belirtilmişti.

Seçimlerin sürekli ertelenmesi ülkede sokak protestolarına ve silahlı gruplar arasında çatışmalara neden olmuş ve gerginliği artırmıştı.

Öte yandan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusu da yaklaşık 20 yıldır doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırıları ve etnik grupların çatışmalarına sahne oluyor.