PEKİN (AA) - Çin, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonundan ayrılma kararını üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin’de yaptığı olağan basın toplantısında, ABD’nin BM İnsan Hakları Komisyonundan ayrılma kararından üzüntü duyduklarını söyledi.

Çin'in BM İnsan Hakları Komisyonu gibi mekanizmaları desteklediğini ve çok taraflılığı savunduğunu belirten Sözcü Gıng, “Çin, tüm taraflarla çalışarak yapıcı diyalog ve iş birliği yoluyla insan haklarının sağlıklı gelişimine katkıda bulunmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Çin’e yönelik insan hakları eleştirilerine de değinen Gıng, ABD’nin insan hakları konusundaki eleştirilerinin gerçekleri göz ardı etmek anlamına geldiğini kaydetti.

Gıng, Çin’in insan hakları konusunda büyük ilerleme kaydettiğini ve ön yargısız herhangi birinin bu ilerlemeyi açıkça görebileceğini savundu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, düzenledikleri ortak basın toplantısında, ülkelerinin BM İnsan Hakları Konseyinden ayrıldığını açıklamıştı. Konsey'deki Çin, Küba ve Venezuela gibi ülkelerin insan hakları ihlallerinde bulunduğunu kaydeden Haley, Konsey'in İsrail'e karşı ön yargısı olduğunu savunmuş, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da Konsey'in insan hakları ihlallerini savunma noktasında "yetersiz" kaldığını ileri sürmüştü.

Türkiye'nin gözlemci devlet statüsünde yer aldığı, insan hakları konularının görüşüldüğü Cenevre merkezli konseyin 47 üyesi bulunuyor.