LAHEY (AA) - ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanıma kararı, Hollanda'nın Lahey kentinde protesto edildi.

Avrupa Milli Görüş Teşkilatlarına bağlı Hollanda İslam Federasyonu ve Milli Görüş Federasyonu üyeleri, cuma namazı sonrası ABD'nin Lahey Büyükelçiliği önünde toplandı.

Filistin, Hollanda ve Türk bayrakları taşıyan göstericiler "Kudüs Filistin'in başkentidir" yazılı dövizler göstererek ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdi.

Federasyonlar adına yapılan basın açıklamasında, uluslararası insan hakları örgütlerinin bölgede ciddi hak ihlallerinin yaşandığına ilişkin tespitlerine yer verildi.

ABD Başkanı Donald Trump'un, işgal altındaki Kudüs'ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı yönündeki açıklamasının siyasi, diplomatik ve ahlaki değerlerle bağdaşmayan bir tutum olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bölgede eğitim, istihdam, sağlık gibi alanlarda ağır hak ihlalleriyle başa çıkmak zorunda kalan ve bugüne dek Filistin-İsrail çatışmasında hayatını kaybeden on binlerce insanla alay eder gibi ve uluslararası kamuoyunun ortak vicdanını yok sayar bir şekilde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmek, yalnızca siyasi açıdan vahim bir hata değil aynı zamanda vicdani açıdan da büyük bir kara lekedir. Bu kara lekenin, başkanlık yarışından itibaren İslam karşıtı, yabancı düşmanı, cinsiyetçi, ötekileştirici, popülist söylemleriyle dikkat çeken Trump tarafından ortaya konması şaşırtmamış, fakat yıkıcı söylemlerde boyut atlandığını ortaya koymuştur."

Protesto, Kudüs ve tüm Müslümanlar için yapılan duayla son buldu.