HARTUM (AA) - AHMED Y. M. ABAKAR - ABD'nin ticari yaptırımları kaldırdığı ancak “teröre destek veren ülkeler" listesinden henüz çıkarmadığı Sudan'ın önünde hala uzun ve zorlu bir yol olduğu belirtiliyor.

ABD'nin 1997'den bu yana Sudan'a uyguladığı ticari yaptırımlar sebebiyle Hartum yönetimi, ihracat, ithalat ve dünya bankalarıyla koordineli çalışma gibi konularda engellemelere maruz kaldı.

Bu yaptırımlardan dolayı Sudan'ın uğradığı ekonomik zararın boyutlarını açıklayan resmi veri bulunmuyor. Ancak gayri resmi veriler, yıllarca uygulanan yaptırımların Hartum yönetimine doğrudan 500 milyar dolar zarar verdiğini gösteriyor.

ABD yönetimi 6 Ekim'de yaptığı açıklamayla Sudan'a yönelik ticari yaptırımları kaldırdı ancak Hartum yönetimi, “teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarılmadı. Söz konusu adımın ardından Sudan, adının 1993 yılından bu yana bulunduğu listeden çıkarılması için ABD ile görüşmelere başladıklarını duyurdu.

ABD'nin yaptırımları kaldırması, Sudan için 2017 yılının yönetim ve halk nezdinde en önemli olaylarından biriydi. Çünkü gözlemcilerin raporları yaptırımlar nedeniyle sadece Sudan hükümetinin değil, halkının da büyük bedeller ödemek zorunda kaldığını gösteriyor.

Kararın açıklanmasının ardından Sudan'da siyasi ve ekonomik bir sevinç yaşandı. Hükümet yetkilileri, yaptırımların kaldırılmasının zor hayat şartlarını hafifleteceğini belirtti.

Yetkililerin açıkladığı gibi karar nedeniyle ülkede olumlu gelişmeler yaşandı. Milli para birimi cüneyh yabancı döviz karşısında değer kazandı. Kararın ardından 18 cüneyh 1 dolara karşılık gelmeye başladı. Ancak daha sonraki günlerde Sudan'ın aldığı önlemler ve terör ile kara para aklamayla mücadele gibi attığı adımlara rağmen cüneyh değer kaybetti, 1 dolar 28-26 cüneyh arasında değişim gösterdi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan en üst düzey ABD'li yetkili olarak 16 Kasım'da Sudan'ı ziyaret etti.

Ziyaretinde Sudan'dan Kuzey Kore ile ilişkilerini kesmesini isteyen Sullivan, bu konuda Hartum yönetiminden söz aldı. Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur da ABD'nin sunduğu 5 konuyu ulusal gündem haline getirdiklerini ve Sudan'ı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmak için ABD'nin yol haritası geliştirdiğini açıkladı.

Sullivan'ın ziyaretinin ardından Sudan Kuzey Kore ile ilişkilerini kesti. Washginton yönetimi de söz konusu karardan memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Tüm bu gelişmelere rağmen Sudan hala “teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarılmadı. Gözlemciler, 2018 yılından umutlu olmasına rağmen yolun hala zorlu ve uzun olduğunu ifade ediliyor.

Sudan, ekonomik yaptırımların başladığı tarihten 4 yıl önce El-Kaide lideri Usame bin Ladin'i misafir etmesi nedeniyle ABD tarafından “teröre destek veren ülkeler" listesine alınmıştı.