ANKARA (AA) - Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, ABD'nin Kore Yarımadası'nda attığı adımların Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkileri tehdit ettiği uyarısında bulundu.

Kyodo'nun haberine göre, Ri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderdiği mektupta, BM'den, ABD'nin, Kore Yarımadası ve çevresindeki durumu kötüleştiren, olası bir nükleer savaşa yol açabilecek "tehlikeli oyununa" sessiz kalmaması çağrısı yaptı.

Bakan Ri, mektubunda, ABD yönetiminin, son günlerde Kuzey ile Güney arasındaki ilişkilerin Washington'un uyguladığı ambargolar sayesinde geliştiği propagandası yaparak "toplumu yanılttığını" belirtti.

Mektubunda Guterres'ten, ABD'nin bölgeye askeri ekipman göndermesini engellemesi ve tatbikatlarını askıya alması için gayret göstermesini isteyen Ri, Washington yönetiminin bölgedeki askeri adımlarının Kuzey ve Güney Kore arasındaki son günlerde gelişen ikili ilişkilere zarar verme ve nükleer savaşı kışkırtma amacı taşıdığını ileri sürdü.

Ri, mektubunda, Kış Olimpiyatlarının ardından ABD ile Güney Kore'nin ortaklaşa yapacağı askeri tatbikatın, Yarımada'daki barış ve güvenliği tehdit ettiğini ve iki ülke arasındaki güvensizliğin en üst düzeye ulaştığını belirterek, "ABD ve Seul arasındaki askeri tatbikat, Güney ve Kuzey Kore arasındaki barış sürecinin sonlanmasına ve sonu bilinmeyen tehlikeli bir aşamaya geçmesine neden olabilir." uyarısına yer verdi.

Son günlerde Kuzey ve Güney Kore arasındaki ilişkilerde iyileşme gözlenmişti. Güney Kore'de yapılacak Pyeongchang Kış Olimpiyatları'na Kuzey Kore'den 22 sporcu katılacak.

Kuzey ve Güney Kore arasındaki olumlu atmosfer, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yıl konuşmasında, 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'na heyet gönderilebileceğini, bu konuda Seul ile görüşmelere açık olduklarını açıklamasıyla başlamıştı.

Güney Kore de bu ay düzenlenecek Kış Olimpiyatları öncesinde Kuzey Kore'ye üst düzey görüşme teklifinde bulunmuştu. Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki bu diplomatik yakınlaşma neticesinde iki ülke arasında 2016'dan beri kapalı olan iletişim hattı yeniden açılmıştı.

İki ülke heyetlerinin Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) gözetiminde vardığı anlaşma kapsamında olimpiyatlara Kuzey Kore'den 22 sporcunun katılması ve iki ülke sporcularının olimpiyat töreninde aynı bayrak altında yürümesi kararlaştırılmıştı.