TBMM (AA) - AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, "Aliya İzzetbegoviç, vatanı Bosna’nın yetiştirdiği ve insanlığın hizmetine sunulan en büyük isimlerden biridir. Aliya İzzetbegoviç tek cümle ile Bosna’yı Bosna yapan ruhun kendisine yansıdığı simadır. Aliya’sız, Bosna İslam'sız, Aliya düşünülemez." dedi.

Özen, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in vefatının 15. yılı dolayısıyla Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

İzzetbegoviç'in yüzyılımızın yetiştirdiği ender düşünürlerden biri olduğunu belirten Özen, "Aliya’nın temsil ettiği değerler; yalnızca bir dava adamı olarak mücadeleci ruhu değil, ilimden sanata, askeri alandan, siyasi mecraya ve nihayetinde evrensel bir kucaklayışı barındıran yaşam çizgisidir. Bir eylem adamı olarak mücadele ruhunu farklı bir çerçevede yansıtan Aliya, çıkış yolunun, eğitime, anlayışa, toleransa, köleliğin kaldırılmasına bağlı olduğunu ifade etmiş ve çıkış yolu için Kur'an ve sünnet ışığında orta yolu arayarak çözüm sunmuştur." diye konuştu.

Aliya’nın mücadelesi ve hayatı ile gerçek bir Müslüman'ın zor zamanlardaki duruşunu anlattığını vurgulayan Özen, şunları söyledi:

"Boyun eğmeyen, her şeyden önce dinine, kültürüne ve vatanına sahip çıkan Aliya, vatanı Bosna’nın yetiştirdiği ve insanlığın hizmetine sunulan en büyük isimlerden biridir. Aliya İzzetbegoviç tek cümle ile Bosna’yı Bosna yapan ruhun kendisine yansıdığı simadır. Aliya’sız Bosna İslamsız da Aliya düşünülemez. Bosna halkının milli bilincinin oluşmasında ve Bosna Hersek’in bağımsızlığını kazanmasında etkin rol üstlenen Aliya, büyük bir İslam düşünürü olmakla birlikte Bosna’da Türk sempatizanlığının artmasında önemli yeri olan bir liderdir."

Özen, Aliya'nın izlediği orta yol ile İslam dünyasında yeni bir lider prototipinin öncüsü olduğunu, hiçbir zaman şiddeti alternatif olarak görmediğini ve İslami esasları kendisine dayanak noktası olarak kabul ettiğini sözlerine ekledi.