BERLİN (AA) - Almanya’da "Jamaika koalisyonu"nu kurma hedefiyle bir araya gelen Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında devam eden ön görüşmelerin ikinci etabının sonunda taraflar, müzakerelerden umutlu olduklarını ifade etti.

Federal Meclisin (Bundestag) yanındaki "Parlamentarische Gesellschaft" binasında yapılan toplantıya söz konusu partilerden heyetler katıldı.

Hristiyan Demokrat Birlik Partinin (CDU) temsilcisi Michael Grosse-Brömer toplantının ardından yaptığı açıklamada, görüşmelerde birçok ortak noktaların tespit edildiğini ve önemli ilerlemelerin sağlandığını belirterek, "Gelecek hafta kararların alınacağı hafta olacak." ifadesini kullandı.

Grosse-Brömer, bugün yapılan görüşmeyle, pazar günü müzakere heyetlerinin başkanlarının yapacağı toplantı için önemli temelin oluşturulduğunu kaydetti.

FDP Genel Sekreteri Nicola Beer de görüşmelerde iyi bir ritim yakaladıklarına dikkati çekerek, "Bir dizi görüş ayrılıklarını ortadan kaldırdık." dedi.

Beer, bu akşam bazı konuların daha ele alınacağını belirterek, partiler arasında ortak bir çerçevenin oluşabileceğini vurguladı.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Andreas Scheuer de bugün ön görüşmelerin ikinci etabının sonlandırılacağını, pazar günü müzakere heyetlerinin yapacağı görüşmenin ardından üçüncü etaba geçileceğini söyledi.

Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Michael Kellner de görüşmelerde bir parça ileriye gidildiğini dile getirerek, “Her konuda anlaşıldığında tümüyle anlaşma sağlanacak. O zamana kadar her şey ara sonuçlardır." ifadelerini kullandı.

Söz konusu partiler arasında koalisyonun kurulması için yapılan ön görüşmeler 18 Ekim'de başlamıştı.

Taraflar 12 başlık altında topladıkları maddeleri birinci ve ikinci turda müzakere etmişti. Gelecek hafta ise üçüncü tura geçilecek.

16 Kasım’da sonlandırılması hedeflenen ön görüşmeler tamamlanmasının ardından partiler, doğrudan koalisyon görüşmelerine girip girmeyeceği konusunda delegelere danışarak karar alacak.

Ülkede 24 Eylül'deki genel seçimden sonra meclisteki milletvekili aritmetiğine göre CDU/CSU'nun içinde yer almadığı bir hükümet kurulamıyor.

Sosyal Demokrat Partinin gelecek dönem muhalefette kalacağını açıklamasıyla hükümeti kurmak için 246 milletvekili bulunan CDU/CSU, 80 sandalyeli FDP ve 67 milletvekiline sahip Yeşiller'in ortaklık yapması gerekiyor.

Bu partilerin oluşturacağı hükümet seçeneği, partilerin renklerinin (siyah-sarı-yeşil) Jamaika bayrağını çağrıştırmasından dolayı "Jamaika koalisyonu" olarak nitelendiriliyor.