FRANKFURT (AA) - Almanya'da sanayi üretimi, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 1,4 gerileyerek azalışını ikinci aya taşıdı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı geçici verilere göre, bu yıl ekimde mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi eylül ayına kıyasla yüzde 1,4 azalış kaydetti. Sanayi üretimi, Ekim 2016'ya göre ise yüzde 2,7 arttı.

Almanya'da sanayi üretiminin ekimde, aylık yüzde 0,9, yıllık da yüzde 4,3 artması bekleniyordu. Piyasa beklentilerinin altında gelen sanayi üretimi, eylül ayında da yüzde 0,9 azalmıştı.

Veriler, Almanya'da ekimde önceki aya kıyasla enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 2 gerilediğini ortaya koydu.

Ülkede, bu dönemde sanayi içerisinde sermaye malı üretimi yüzde 2,7, tüketim malları üretimi yüzde 2,6 ve ara malı üretimi yüzde 1 azaldı. Ekim ayında enerji üretimi yüzde 5,1 artarken, inşaat üretimi yüzde 1,3 azaldı.

Commerzbank Analisti Ralph Solveen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Almanya’da sanayi üretiminin art arda ikinci ay azaldığını belirterek, "Bu ayki azalış büyük oranda daha düşük otomobil üretiminin sonucu. Ancak Alman Otomobil Endüstrisi Birliği (VDA) verilerine göre, kasım ayında otomobil üretiminde keskin bir yükseliş meydana geldi." ifadelerini kullandı.

Solveen, siparişlerdeki trendin de açıkça yukarı doğru işaret ettiği için sanayi üretiminin gelecek aylarda önemli ölçüde tekrar artacak gibi göründüğünü kaydederek, "4'üncü çeyreğe zayıf bir başlangıç, yılın sonunda reel GSYH'nin yaz aylarına göre biraz daha yavaş genişlediğini varsaymak için mantıklı." değerlendirmesinde bulundu.