ANKARA (AA) - Ankara'daki bazı medya temsilcilerince, seçim günü Anadolu Ajansı'nın abonelerine servis ettiği verilerle manipülasyon yaptığı iddialarında bulunanlara yönelik, "AA'dan özür dilemeleri" çağrısında bulunuldu.

24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçim günü Anadolu Ajansı'nın (AA) sonuçları ilk andan itibaren doğru olarak yayımladığını vurguladı.

Bu konuda muhalefetten gelen manipülasyon iddialarını değerlendiren Yiğitel, "Manipülasyon yapıldı diyenlerin hepsinin Anadolu Ajansı'ndan özür dilemesi gerekiyor. Çünkü verdiği sonuçların doğru olduğu sonradan ortaya çıktı. Kaldı ki kendileri de 'Partideki verilerle, Ajans'ın verilerini karşılaştırdık hiçbir fark yok.' dedi. Anadolu Ajansı olmasaydı o gün bilgiler nereden verilecekti? Kimin bu kadar örgütlü bir ağı var ki, hangi medya kuruluşunun veya hangi partinin?" diye konuştu.

AA'nın, genel sonuçların yanı sıra herhangi bir ilin ilçesinde kimin ne kadar oy aldığının görülebilmesine de imkan sağladığına işaret eden Yiğitel, bunun Avrupa'da bile örneğinin az olduğunu dile getirdi.

ABD'deki seçimlerden de örnek veren Yiğitel, şöyle devam etti:

"Oradaki ajanslar birkaç eyaleti yanlış verdi, hatalar bile çıktı ortaya, yine bu kadar hedef gösterilmedi. Herhangi bir adayın veya eyalet valisinin çıkıp, herhangi bir ajansı hedef gösterdiğine şahit oldunuz mu? Burada doğru sonuçlara rağmen sırf işine gelmiyor diye hedef göstermek... Yani keşke sadece eleştiri olsa, eleştiri değil hedef göstermek. Hatta bazı adaylar, '100 metre ileride Anadolu Ajansı var, görüyorsunuz' diyor. Orada toplanan 200 bin kişi Anadolu Ajansı'na yürüse bunun hesabını kim verecek? Onun için siyasiler sorumluluk sahibi olmak zorunda."

Yiğitel, AA'nın seçim yayını başarısına da dikkati çekerek, "Biz size minnet borçluyuz, bir kere Anadolu Ajansı sayesinde az adamla çok iş yaptık. Verileri anında ekrana yansıtıp onun üzerine konuştuk." dedi.

- "İnce'yi AA'dan özür dilemeye davet ediyorum"

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet ise Türkiye'de sandıkta başarıyı elde edemeyen ve umudu olmayan bir kesim olduğuna dikkati çekerek, bu kesimin iktidar dışı arayışları olduğunu ve "Seçimlere hile karıştı" iddialarıyla seçim sonuçlarını gölgelemeye çalıştığını vurguladı.

Bu kesimlerin hedefinde bu seçimde AA'nın olduğuna işaret eden Acet, AA'nın verileriyle Yüksek Seçim Kurulunun verilerinin örtüştüğünü ve dolayısıyla manipülasyon iddialarının çürütüldüğünü söyledi.

Bu noktada suçlamalarda bulunanların çıkıp AA'dan özür dilemesi gerektiğini vurgulayan Acet, şöyle devam etti:

"Özellikle ana muhalefet partisinin cumhurbaşkanı adayı Sayın Muharrem İnce'nin böyle bir sorumluluğu var. Kampanya döneminde topluma, seçmene hep bir dürüst siyasetçi imajı vermeye çalıştı. Dürüst siyasetçi, söylediği söz başka türlü gelişmişse ya da iddiası çürütülmüşse çıkıp bundan dolayı özür dilemesi gerekir. Ben Sayın Muharrem İnce'yi bu anlamda manipülasyon suçlamasıyla gerilim ürettiği ve Anadolu Ajansı'nı hedef gösterdiği için devletin bu kurumundan özür dilemeye davet ediyorum."

Acet, seçim akşamı AA'nın kısa sürede verdiği verilerle 9 saat süren bir yayın gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türkiye'nin dört bir yanından 20 bine yakın sandıktan sonuçları çok hızlı bir şekilde toplayıp abonelerine geçtiği için Anadolu Ajansı'na hem teşekkür ediyorum hem de tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

- "Son derece de güvenilir bir şekilde Anadolu Ajansı'ndan hizmet aldık"

Turkuvaz Medya Grubu ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, Turkuvaz Medya olarak seçim sonuçlarını Anadolu Ajansı'ndan takip ettiklerini, son derece profesyonelce ve güvenilir bir hizmet aldıklarını söyledi.

Seçimlerin bir yarış olduğunun altını çizen Bursalı, şöyle konuştu:

"Siyasi partiler, seçim sürecinde yapacaklarını seçmene anlatırlar ve seçmenden bunun üzerine oy isterler. Demokrasi budur, seçim de bu yüzden yapılır. Seçmen sizi nasıl konumlandırırsa ona göre muhalefet ya da iktidar olursunuz. Burada yayıncı kuruluş olarak Anadolu Ajansı'nın hem seçim meydanlarında, daha sonra da seçim gecesinde konu edilmiş olmasını, bir gazeteci, bir televizyoncu olarak hepimize gelmiş bir eleştiri olarak kabul ediyorum. Bu eleştirileri kabul etmemiz mümkün değil."

Anadolu Ajansı'nın her zaman güvenilirliğiyle bilinen bir kurum olduğuna vurgu yapan Bursalı, "Eleştirilir ama 'manipülasyon' bambaşka bir şeydir. Bu iftiraya girer. Hele ki bir siyasetçi ağzından siyaset malzemesi yapıldıysa bu son derece yanlıştır ve kabul edilemez bir durumdur." değerlendirmesinde bulundu.