ANTALYA (AA) - Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2018 yılı bütçesi 3 milyar 210 milyon lira olarak belirlendi.

Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci oturumu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mesut Kocagöz başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin okunmasının ardından oylamalar yapıldı.

Bütçe görüşmelerinin de gerçekleştirildiği toplantıda, Büyükşehir Belediyesinin bütçesi 3 milyar 210 milyon lira, 19 ilçeyle birlikte ise 5 milyar 746 milyon 706 bin 900 lira olarak onaylandı. Belediye, kent merkezine yapılacak 3. etap raylı sistem projesinin de aralarında bulunduğu yatırımlar dolayısıyla 853 milyon lira borçlanma talep etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, burada yaptığı konuşmada, önceki senelerde bütçenin gerçekleşme oranlarının yüzde 90'ların üzerinde olduğunu hatırlatarak, bu yıl 10 aylık gerçekleşme oranları itibarıyla 1 milyar 382 milyon lira gerçekleşen gider bütçesi içerisinde yapılan yatırımın 726 milyon lira olduğunu söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2013'te 55 milyon lira yatırım yaparken, 2017'nin 10 ayında 726 milyon liralık yatırım yapabilen belediye haline geldiğini aktaran Türel, "Bu fevkalade önemli bir başarıdır. 2018 yılında da taslak bütçede 1 milyar 847 milyon liralık bir yatırım öngörüyoruz. Bütçemiz fevkalade cesur ve yatırım önceliklidir. Gerçekleşme oranıyla ilgili bundan önceki senelerdeki rakamlar bizim karnemizdir." diye konuştu.

Bütçeden personel giderlerini yüzde 43'lerden yüzde 25'e düşürdüklerine dikkati çeken Türel, 2018'de bunu taşeron dahil yüzde 18'e çekeceklerini ve böylece önemli bir tasarruf sağlayacaklarını anlattı.

Türel, 2014'te 16 milyon lira, 2015'te sıfır, geçen yıl 66 milyon lira, bu yıl ise 204 milyon lira olmak üzere dört senede toplam aldıkları borç miktarının 286 milyon lira olduğunu ifade etti.

- "Bütçe performansımız gerçekten bir başarı öyküsüdür"

Borçlu bir belediyeyi devraldıklarını ve 1 milyar 70 milyon lira borç ödediklerini bildiren Türel, şunları kaydetti:

"Büyükşehir Belediyesi borcunu ödüyor, kısıtlı borçlanmaya gidiyor, yatırımlarını güçlü bir şekilde arttırıyor, personel giderlerini de önemli oranda düşürüyor. Bütçenin dört ana ayağı, omurgası buysa, buralardaki Antalya Büyükşehir Belediyesinin bütçe performansı gerçekten bir başarı öyküsüdür. Bunu kimse inkar edemez. Böyle olmasa bu yatırımlar olmaz. Borçlanma rakamları içerisinde 2018'de ihale tekniği açısından üçüncü etap raylı sistemimizden dolayı yaklaşık 700 milyon liralık bir borçlanma gideri gözüküyor. Biz bunu 12 senede ödeyeceğiz. Ama biz bunun hepsini ihale edebilmemiz için 2018 senesine koymak zorundayız."

Borçlanma rakamlarının yüksek gibi görünmesinin fiili bir durum olmadığını belirten Türel, bütçelerinin aslında tam bir denk bütçe olduğuna dikkati çekti.

Türel, on aylık süreçte toplam gelir miktarlarının 1 milyar 77 milyon lira, giderin ise 1 milyar 382 milyon lira olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Bu giderin içerisinde 225 milyon lira yapılandırma, kredi ana para, emanet ödemeleri dediğimiz 2016 ve öncesi esnaf, müteahhit, yüklenici firmalara ödemeler de olduğu için giderden daha önceki senenin ödemelerini düştüğümüzde neredeyse geliri ve gideri birbirine denk bir bütçe. O yüzden bu denk bütçe, yatırımların güçlü bir şekilde yapılabilmesinin en önemli nedeni. Büyükşehir Belediyemiz bütçe performansı itibarıyla önemli bir noktaya gelmiştir. Bunu uluslararası kredi kuruluşları da başta Fitch olmak üzere hakkını teslim etmektedir."