ANTALYA (AA) - Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde 10 dekarlık serada deneme amaçlı ekilen zencefilin hasadına başlandı.

Üretici Süleyman Tuncer tarafından, alternatif ürün oluşturmak amacıyla 10 dekarlık seraya, tropikal ortamda yetiştirilen zencefil ekimi gerçekleştirildi.

Plastik serada ısı ve nem oranı sağlanarak yaklaşık 10 ayda üretilen zencefilin hasadı başladı. Akdeniz Üniversitesi'nde laboratuvar ortamında yapılan analizlerde, Türkiye'de üretilen zencefilin aromasının daha yüksek olduğu belirlendi.

İlk hasadını yapan üretici Tuncer, gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı hastalıklara iyi gelen zencefilin yerli üretimini Gazipaşa'da kendi serasında başardığını ifade etti.

Üretim maliyetinin yüksek olduğunu anlatan Tuncer, "Alternatif ürün araştırması yaparak, dışarıdan ithal edilen zencefili denemeye karar verdim. Zencefili sera koşullarında ektim. 10 dekar plastik seraya ekimini mart aylarında yaptık, şimdi hasadını ediyoruz. Hasadı 110 gün ile 210 gün arasında değişiyor." dedi.

Zencefil üretimi için tropik ortam sağlamak gerektiğini vurgulayan Tuncer, serada ısı ve nemi sağlamak için emek verdiklerini kaydetti.

Tuncer, zencefilin kilogramı Türkiye'de 20 ila 40 lira arasında satıldığına değinerek, "Biz kilogramını 13-15 lira arasında satışa sunacağız. Akdeniz Üniversitesi laboratuvarından alınan sonuçlara göre ithal edilen ürünlerden bizim ürettiğimiz zencefilin aroması daha yüksek, yağ oranı daha fazla." diye konuştu.

Dekar başına yaklaşık 3 ton ürün almayı hedeflediklerini belirten Tuncer, gereken destek sağlanırsa daha fazla üretim yaparak, ithalatı azaltabileceklerini ifade etti.

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de tropikal meyve cenneti olan Gazipaşa'da zencefil üretiminin denemelerinde başarılı olduklarını bildirdi.

Çelik, "Türkiye'de ilk defa zencefil üretimi yapılıyor. Denemelerden olumlu sonuçlar alındı. Alternatif ürünler denemeye devam ediyoruz." dedi.