ASTANA (AA) – Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, yabancı ülkeleri ve iş adamlarını başlattıkları Uluslararası Astana Finans Merkezi (AIFC), Uluslararası Yeşil Teknoloji Merkezi ve İnternet Teknolojileri Projeleri Uluslararası Merkezi projelerine aktif bir şekilde katılmaya çağırdı.

Bakan Abdrahmanov, Kazakistan’daki yabancı ülke büyükelçilerinin katıldığı “EXPO 2017 Mirasları” temalı yuvarlak masada yaptığı konuşmada, Astana EXPO 2017 Uluslararası Fuarı alanında AIFC, Uluslararası Yeşil Teknoloji Merkezi ve İnternet Teknolojileri Projeleri Uluslararası Merkezi projelerini hayata geçireceklerini belirtti.

Yuvarlak masa etkinliğinin söz konusu projelerde yabancı ülkelerle iş birliği noktalarının bulunmasını sağlayacağını dile getiren Abdrahmanov, “Hükümetlerinizi ve iş adamlarınızı projelerimize aktif bir şekilde katılmaya ve bu imkanlardan yararlanmaya çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

AIFC Müdürü Kayrat Kelimbetov da merkezin devletin 100 Adım Yapısal Reform Projesinin bir parçası olduğuna işaret ederek, reformların amacının hukuk üstünlüğünün belirlenmesi, ekonominin çeşitlendirilmesi olduğunun altını çizdi.

Merkezin 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla faaliyete başlayacağını dile getiren Kelimbetov, AIFC'nin İngiliz hukukuna dayalı çalışacağını dile getirdi.

Kelimbetov, “AIFC borsası Çin ile uyguladığımız diğer inisiyatiflerin, aynı zamanda Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) inisiyatiflerinin de bir parçası olacak. Çünkü biz AEB pazarına da hizmet sunmak istiyoruz.” diye konuştu.

AIFC’nin kilit pazarlara odaklandığını söyleyen Kelimbetov, İngiliz hukukuna dayalı özel regülatör mekanizmalarını belirleyeceklerini ve tartışmaları çözecek organı oluşturacaklarını kaydetti.

Kelimbetov, AIFC'de yatırımcı haklarının korunması için İngiliz hukukuna dayalı mahkemelerin çalışacağına dikkati çekerek, mahkemelerde Londra, Singapur, Hong Kong, Abu Dabi gibi pazarlardan büyük deneyimi olan hakimlerin çalışacağını aktardı.

Ayrıca AIFC’de uluslararası tahkim merkezinin de yer alacağını kaydeden Kelimbetov, “Tüm bu organlar 1 Ocak 2018 itibarıyla tam anlamıyla faaliyete başlayacak. AIFC’nin uluslararası tanıtımı 5 Haziran 2018 tarihinde yapılacak.” diye konuştu.