ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığından atık su, içme suyu, katı atık düzenli depolama tesisi, ekipman tedarik ve teknik destek projeleri kapsamında 2017 yılında 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sıfır Atık Projesiyle geri dönüşümden ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilen yatırımlarda, atık su, içme suyu, katı atık düzenli depolama tesisi, ekipman tedarik ve teknik destek projeleri kapsamında 2017 yılında toplamda 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı.

Söz konusu yatırımların 855 milyon liralık bölümü Avrupa Birliği hibesi oldu. 2007'de başlayan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) programı kapsamında kullanılan hibe tutarı 2 milyar 800 milyon liraya, yatırım tutarı ise 3 milyar 300 milyon liraya ulaştı.

- Avrupa Komisyonuna 29 yeni proje için başvuru

Projeler arasında geçen yıl hayata geçirilen sadece atık su altyapı projelerinin toplam yatırım tutarı yaklaşık 893 milyon liraya ulaştı. İçme suyu altyapı projelerinde ise yatırım tutarı 218 milyon lirayı bulurken, 2017'de tamamlanarak hizmete alınan katı atık düzenli depolama tesisi yatırım miktarı 153 milyon lira oldu.

Bakanlık, 2017'de yaklaşık 70 milyon lira olan ekipman tedarik işini de tamamlayarak 22 farklı belediyeye teslim etti. Aynı zamanda yeni dönem proje hazırlıklarını da tüm hızıyla sürdüren AB Yatırımları Dairesi, toplam bütçesi yaklaşık 2.5 milyar lira olan 29 yeni proje için Avrupa Komisyonuna başvuru yaptı.