Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Türkiye’de ve yurt dışında kayıt dışı yaşayan ve çalışan Azerbaycan vatandaşları için harekete geçti.

Yüzlerce Azerbaycan vatandaşı Türkiye Cumhuriyeti’nde kayıt dışı ve belgesiz şekilde yaşıyor. 1990’lı yılların başlarında Türkiye’ye göç etmiş bu insanların bir süre sonra belgelerinin geçerlilik süresi bittiği için onlar yaşadıkları yerde birçok haklardan mahrum oldu. Azerbaycan vatandaşlığını kaybeden ve Türkiye vatandaşlığı alamayan bu kişiler geçersiz kimlik belgeleriyle, onların çocukları ise tamamen ruhsatsız yaşadığı için eğitim almak, nikah kaydı, iş sözleşmesi ve banka işlemlerini yapamıyor, tıbbi ve hukuki yardımlardan ve emeklilik haklarından yararlanamıyor. Şiddete maruz kaldıklarında da karakola şikayet ekmekten çekiniyorlar ve korktukları için zamanla sorunları daha da artıyor. Türkiye’de yaşayan Azerbaycanlıların evliliğinden doğan çocuklar kimlik belgesine sahip olmadıkları için onlar da ebeveynleri gibi en doğal hak ve özgürlüklerden mahrum kalıyor. Vatandaşlıklarını kaybetmiş ve Türk vatandaşlığı alamayanlar vatanlarına geri dönemedikleri için Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarının onlara kimlik belgeleri sunması imkansız hale geliyor.

Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi’nin bu çalışmalarla ilgili kurulan bir grubu, bu günlerde İstanbul’da bu kişilerle toplantılar ve temaslar düzenliyor.

Tahminlere göre, Türkiye’de kimlik belgesi olmadan ve vatandaşlığı bilinmeden hayatını sürdüren Azerbaycan vatandaşlarının sayısı binlercedir. Şimdi belgesiz kalmış ve vatandaşlığı belli olmayan Azerbaycanlılar listeye alınıyor, daha sonra Azerbaycan’ın ilgili devlet kurumlarının aracılığıyla bu kişilerin Azerbaycan vatandaşlığı belirlenecek ve onlara kimlik veya nüfus cüzdanı verilecek.