BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Irak'ın başkenti Bağdat'ta son Osmanlı valilerinin de kullandığı tarihi değer taşıyan arabalar özenle korunuyor.

Bir zamanlar Osmanlı hakimiyetinde bulunan kadim başkentin geçmişini gözler önüne seren tarihi arabalar Bağdat Belediye binasının alt katında bulunan otopark'ta koruma altına alındı.

Osmanlı'nın son dönem valilerinin 1904 ve 1917 yılları arasında makam aracı olarak kullandığı araçların yanında, daha sonra ülkedeki Kraliyet ve birinci cumhuriyet döneminin devlet adamlarına ait araçlar da koruma altında bulunuyor. Bir zamanlar Bağdat'ın sokak ve caddelerinde dolaşan bu arabaların bir kısmı ciddi bakımdan geçmesi gerekiyor. Ülkenin içinde bulunduğu güvenlik nedeni ve 2003 yılından sonra iktidara gelen yöneticilerin ilgisizliği gibi sebeplerden dolayı bakımsız olan araçların bulunduğu alan halka açık değil.

AA muhabirine konuşan Bağdat Belediyesi Tarihi Eserler Sorumlusu Adil Ardavi, 26 adet olan bu arabaların bir bölümünün Osmanlı döneminden kalma olduğunu söyledi.

Ardavi, "1904 ve 1917 model arabalar, Osmanlı İmparatorluğu döneminin Bağdat Valileri Ebubekir Hazım ve Süleyman Nazif Paşa döneminde kullanılmıştır. Bize o dönemden miras olarak kalan bu araçlar, bakımı yapıldıktan sonra kullanılabilir hale gelebilir. Bu arabalar dönemin nadir araçlarındandı." dedi.

Irak'ta 2003 sonrası yaşanan olumsuzluklardan dolayı söz konusu arabaların adeta halktan gizlendiğini ve görücüye çıkarılmadığını ifade eden Ardavi, Bağdat Belediyesinin bu arabaları halka açık bir müzede sergileme projesi olduğunu kaydetti.