ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Çin arasındaki ilişkilerin son yıllarda oldukça olumlu ve yapıcı bir seviyeye ulaştığını belirterek, "Bizim stratejik iş birliğimiz güçlü, sanayi ve ticaret ilişkilerimiz sağlam ve bu ilişkilerin gelişimi için büyük bir potansiyel sunuyor." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Çin Haber Ajansı Şinhua'ya mülakat verdi.

Türkiye'nin, Çin Komünist Partisi yeni yönetiminin, ülkenin yönünü daha iyi ve üretken bir yöne doğru sürdüreceğine ve uluslararası iş birliği için yeni fikirler getireceğine inandığını belirten Çavuşoğlu, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 19. Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresindeki stratejik vizyonunun bunun işareti olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, "Çin Komünist Partisinin süreklilik ve yenilenme arasındaki uyumunun sağlanmasındaki kararlı duruşu, kendisini partinin yeni yönetiminin oluşumuyla ortaya koyuyor." ifadesini kullanarak, kongrede yeni meydan okumaların yeni perspektifler gerektirdiğinin vurgulandığını belirtti.

Çin Devlet Başkanı Şi'nin parti kongresinde sunduğu raporun bu vurgunun altını çizdiğini dile getiren Çavuşoğlu, raporun Çin'in geleceği hakkında çok kapsamlı bir portre ortaya koyduğunu ve Çin hükümetinin reform sürecini sürdüreceğini taahhüt ettiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, "Bir tarafta disiplin, kudret ve planlama, diğer tarafta da yaratıcılık, yenilik ve açıklık Çin'in gelişim yolundaki özelliklerinin altını çiziyor." diye konuştu.

Çin Komünist Partisi ve Çin hükümetine başarılar dileyen Çavuşoğlu, "Yeni ortaklıkların inşası, gelişime odaklanmak ve karşılıklı saygı gelecek için önemli faktörler." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Çin Devlet Başkanı Şi'nin açıkladığı "yeni dönem" isimli raporunda kazan-kazan anlayışının vurgulanmasının kilit öneme sahip olduğunu belirterek, Çin'in bu anlayışın hayata geçirilmesi için tüm ortaklarının beklentilerini göz önünde bulunduracağına inandığını ifade etti.

- "Bizim stratejik iş birliğimiz güçlü"

Türkiye'nin "Trans-Hazar-Orta Koridor" projesini Çin'in "Kuşak ve Yol" inisiyatifi ile uyumlu hale getirmek istediğini söyleyen Çavuşoğlu, bu şekilde oluşturulması planlanan ticaret altyapısının Asya'yı Avrupa ve Afrika ile tarihi İpek Yolu üzerinden birbirine bağlayacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Çin arasındaki ilişkiler hakkında yaptığı değerlendirmede, iki ülkenin çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi konusunda sahip oldukları ortak iradeyi dış politikalarının bir parçası olarak gördüğünü kaydetti.

Türkiye ve Çin arasındaki ilişkilerin son yıllarda oldukça olumlu ve yapıcı bir seviyeye ulaştığının altını çizen Çavuşoğlu, "Bizim stratejik iş birliğimiz güçlü, sanayi ve ticaret ilişkilerimiz sağlam ve bu ilişkilerin gelişimi için büyük bir potansiyel sunuyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Çin'in Kuşak ve Yol insiyatifi sayesinde Asya Altyapı Yatırım Bankasının bölgesel ve küresel iş birliği için daha aktif bir rol oynayabileceğini belirterek, "Küreselleşme bizi yeni iş birliği anlayışlarına yönlendiriyor." dedi.

- "Çin'deki Türkiye Turizm Yılı büyük ivme yaratacak"

Çavuşoğlu, Türkiye ve Çin arasında terörle mücadele konusundaki iş birliğinin ikili ilişkiler için önemli bir başlık teşkil ettiğinin altını çizerek, "Ortak tepkileri gerektiren küresel tehditler olduğunu unutmamalıyız." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin diğer ülkelerin hassasiyetlerinin bilincinde olduğunu, bu çerçevede ülkeler arasındaki iletişim kanallarının açık tutulmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Çin'de 2018 yılının "Türkiye Turizm Yılı" ilan edilmesinin büyük bir ivme yaratacağının altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye'de Çin'e ve Çin kültürüne artan bir ilgi var. Biz aynı trendi Çin'de de görüyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü iradesi ile Çin Devlet Başkanı Şi'nin Türkiye'ye olan yaklaşımının ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda tamamlayıcı olduğunu vurgulayarak, "Bu vizyonun ve kararlılığın olumlu sonuçlar ortaya koyacağından şüphem yok." dedi.