SARAYBOSNA (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "Olmaması gereken, hiç kimseye yararı olmayan bir açıklamaydı. Türkiye olarak bu meselenin takipçisi olacağız." dedi.

Akdağ, Türkiye-Bosna Hersek Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'na katılmak ve ikili görüşmeler gerçekleştirmek üzere Saraybosna'ya geldi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ve diğer yetkililer tarafından Uluslararası Saraybosna Havalimanı'nda karşılanan Akdağ, Bosna Hersek programına ilişkin gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Bosna Hersek arasında ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için yoğun bir çalışma sürdürdüklerini söyledi.

Bu kapsamda Saraybosna'da düzenlenecek Türkiye-Bosna Hersek Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'na katılacağını dile getiren Akdağ, "Dost ve kardeş ülkemiz Bosna Hersek ile ilişkilerimiz öteden beri çok iyi gidiyor. 600 milyon dolara ulaşmış bir ticaret hacmimiz var. Aşağı yukarı 10 yıl öncesine kıyaslanırsa bu dört misline katlanmış durumda ama bunu yetersiz görüyoruz." diye konuştu.

Türkiye ile Bosna arasında gelecek yıllarda ekonomik ilişkilerin süratle katlanarak gelişeceğine inandığını belirten Akdağ, iki ülke arasında tarihi ve kültürel bağların olduğunu şimdi ise ticari bağları güçlü bir şekilde ilerletmek istediklerini belirtti.

- "Hiç kimseye yararı olmayan bir açıklamaydı"

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararına ilişkin de değerlendirmede bulunan Akdağ, Trump'ın açıklamasının Ortadoğu ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın gündemine bomba gibi düştüğünü belirtti. "Olmaması gereken, hiç kimseye yararı olmayan bir açıklamaydı. Türkiye olarak bu meselenin takipçisi olacağız." diyen Akdağ, İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'ye toplantı için davet edildiğini, söz konusu Kudüs kararının bu toplantıda ele alınacağını dile getirdi.

Akdağ, "Bölgenin kaotik bir ortama sürüklenmesini hiç istemiyoruz. Başından beri Sayın Cumhurbaşkanımız bu meseleye, bu sebeple ciddi bir tavır göstermişti. Olayları takip ediyoruz." dedi.

- Merhum Aliya İzzetbegoviç'in kabrine ziyaret

Başbakan Yardımcısı Akdağ, bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in, başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'nde bulunan kabrini de ziyaret etti.

Akdağ, Aliya'nın kabri başında okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından dua etti ve çiçek bıraktı.

Aliya Müzesi yetkileri Akdağ'a Bosna Savaşı'nı anlatan kitaplar takdim etti.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'ni de ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Erkan Türe'den bilgi aldı.