ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilmesine ilişkin, "Kudüs barışın merkezi olacak, bunun işaretini dün gördük. Bizde bir söz var, 'İnsanlık ölmemiş' denir. Dünkü hadise insanlığın ölmediğini gösterdi. İnsanlık zulme karşı ayağa kalkabileceğini, birlikte hareket edebileceğini gösterdi." dedi.

Demircan, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) düzenlenen, "Benim Ülkem Türkiye" adlı kısa film, şiir, hikaye yarışması ödül törenine katıldı.

Türkiye'de öğrenim gören misafir öğrencilerin katıldığı programda konuşan Bakan Demircan, gençlerin dünyanın en önemli coğrafyasında eğitim aldığını vurgulayarak, bu gençlerin insanlığın umudu ve geleceği olacağını söyledi.

İki gün önce AK Parti Genel Merkezi'nce düzenlenen "Anadolu Dünya Dolu" programına katıldığını anımsatan Demircan, "O program gerçekten gözlerimizi doldurdu. Dünyamızın içine düştüğü kaostan canını kurtarmak isteyen, kaçan, sığınacak yer arayan insanların sığınağı olan Anadolu'nun insanlığa ne tür hizmetlerde bulunduğunu o programda izledik ve gördük." dedi.

Anadolu'nun, insanlığın hafızasının tutulduğu, adeta hafıza kartı niteliğindeki bir coğrafya olduğunu ifade eden Demircan, insanlığın tarih boyunca yaşadığı olayların kaydının bu topraklarda tutulduğunu söyledi.

Demircan, salondaki gençlere şöyle seslendi:

"Burada edineceğiniz tecrübeleri, bilgileri, kardeşliği dünyanın her tarafına taşıyın. Biz sizleri yabancı öğrenci olarak görmüyoruz. Sizler misafir öğrencilersiniz hatta biz misafiri bile burada zayıf algılarız. Sizler, bizim kardeşimizsiniz. Biz bütün insanlığın kardeşliği çerçevesinde değerlendiririz. Böyle güzel bir coğrafyada dünyanın birçok ülkesinden gelmiş öğrencilerimizin burada eğitim almalarını sağlamak, gençliklerini geçirmelerini sağlamak bizim için büyük bir onur ve gururdur."

- "Kudüs barışın merkezi olacak"

Türkiye'nin gelişen, geleceğe ve insanlığa ışık tutan bir ülke olduğun vurgulayan Bakan Demircan, konuşmasında Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilmesine de değindi.

Demircan, bu coğrafyadaki en önemli merkezlerden birinin de Kudüs olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kudüs bütün dinlerin saygı gösterdiği, sahip çıktığı ve değer verdiği bir topraktır. Böyle baktığımızda Kudüs bugüne kadar dünyanın çatışma merkezi olarak ortaya kondu ama hayır, Kudüs barışın merkezi olacak, bunun işaretini dün gördük. Bizde bir söz var, 'insanlık ölmemiş' denir. Dünkü hadise insanlığın ölmediğini gösterdi. İnsanlık zulme karşı ayağa kalkabileceğini, birlikte hareket edebileceğini gösterdi. Türkiye bu gelişmenin içerisinde ışık tutan, yol gösteren lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde insanlığa çok güzel bir hizmet yaptı. Taş yerinden oynamıştır artık. Su yatağını bulacak. İnsanlık buradan çatışma merkezi haline getirilen Kudüs'ten, Kudüs'ün üzerinden barışı tesis edecek."

Demircan, gençlere Kudüs'ün tarihini okumaları tavsiyesinde bulundu.