İZMİR (AA) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, mesleki ve teknik liselerin Türkiye için hayati öneme sahip olduğunu ve bu okullar sayesinde Türkiye'nin, 4. Sanayi Devrimi'nin öncüsü olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğini belirtti.

Özlü, Özel İzmir Atatürk OSB Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, öğrencilere çağın gerektirdiği her türlü teknik donanımı sunan bir okulun açılışında bulunmaktan dolayı mutluluk yaşadığını belirtti.

Bu okulu projelendiren, destekleyen ve büyüten İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi yetkililerini tebrik eden Bakan Özlü, "Bu örnek okulun İzmir'e, Türkiye'ye, Türk sanayisine büyük katkı sunacağına inanıyorum. Bu modelin tüm Türkiye'ye yayılmasını temenni ediyorum. Bugün burada, herhangi bir okulun açılışını yapmıyoruz. Bu okul, aynı zamanda sanayileşme yolunda hızla ilerleyen ve büyük bir ivme yakalayan Türkiye'nin, eğitim sistemindeki yeni yaklaşımıdır. Çünkü büyük bir hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde, ana dinamo, mesleki ve teknik eğitim olacaktır. Bunun gibi örnek okullar, bir yandan sanayileşme hedefimizin aranan insan kaynağını sunacak, diğer yandan meslek liselerinin bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacaktır." dedi.

Özlü, açılışı yapılan okulda eğitim gören öğrencilere klasik lise eğitimi verilmediğini, öğrencilerin buradan alacakları teorik eğitimi pratikle birleştireceğini, proje yönetimi, inovasyon, teknoloji yönetimi, girişimcilik gibi alanlarda deneyim kazanacaklarını anlattı.

- "Türkiye yoluna emin adımlarla devam edecek"

Özlü, okulda verilecek uygulamalı eğitimlerin endüstride kullanılan robotik üretim sistemlerine uyumlu olmasının öğrencileri ve Türkiye'yi 4. Sanayi Devrimi'ne hazır hale getireceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu okullar sayesinde, 4. Sanayi Devrimi'nin öncüsü olma kararlığında olan Türkiye, yoluna emin adımlarla devam edecek. Bu açıdan mesleki ve teknik liseler, ülkemiz için hayati bir öneme sahiptir. Dolayısıyla bu liselere her türlü katkıyı sağlayacak, sizler gibi başarılı örneklerin artması için var gücümüzle çalışacağız. Her gencimizin bileğine, en az bir tane altın bilezik takmamız gerekiyor. Bu da ancak mesleki eğitimle, meslek okullarıyla ve teknik kolejlerle mümkün olacak. Hükümet ve Bakanlık olarak, mesleki ve teknik liseleri destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki Türk sanayisinin iyi yetişmiş, işinin ehli, donanım sahibi elemanlara ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamak ve sanayinin hizmetine sunmak, bizlerin boynunun borcudur."

Bakanlık olarak tüm OSB'lerde teknik kolejler açmak için bütün kaynakları sonuna kadar seferber ettiklerini aktaran Özlü, okul ve sanayi iş birliği kanallarını sonuna kadar açacaklarını ve mesleki eğitimin toplumsal algısını düzeltecek düzenlemeleri hayata geçireceklerini belirtti.

İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş da okulda eğitim gören öğrencilerden ücret alınmadığını ve okulun giderlerinin bölge tarafından karşılandığını belirterek, 600 öğrenci kapasiteli okulun 403 öğrenciyle eğitim hayatına başladığını söyledi.

İş adamı Nedim Uysal da yaptırdığı ikinci okul olduğunu, bir tane de yüksek okul yapma arzusu taşıdığını anlatarak, ülkeye böyle bir eser kazandırabildiği için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Özlü, Vali Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iş adamı Uysal ve İAOSB Başkanı Uğurtaş okulun açılış kurdelesini kesti.