ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son bir yılda PKK'ya 91 bin 297, FETÖ'ye 38 bin 725, DEAŞ'a 2 bin 483, aşırı sol terör örgütlerine ise 655 operasyon gerçekleştirildiğini belirterek, "1451 PKK'lı, 40 aşırı sol terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, 336 DEAŞ'lı da tutuklandı." dedi.

Soylu, Bakanlığın konferans salonunda yaptığı basın toplantısında, trafik güvenliğine önem verdiklerini, bu konuda ciddi eğitim projeleri, yol güvenlik tedbirleri ve kampanyalar gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Özellikle geçen günlerde yasalaşan yeni düzenlemeyle tıpkı Batı'daki örnekleri gibi yaya öncelikli bir trafiğe geçtiklerini anımsatan Soylu, birtakım eylemlerin ceza miktarlarını ciddi şekilde artırdıklarını söyledi.

Ağırlık verdikleri diğer güvenlik meselesinin de uyuşturucu olduğunu aktaran Soylu, 2013'teki 232 olan uyuşturucudan direkt ölümlerin sayısının 2014'de 497, 2015'de 590, 2016'da 920, 2017'de 941'e çıktığını dile getirdi.

Soylu, uyuşturucudan ölüm sayısının bu yılın 8 aylık sürecinde 149 olarak gerçekleştiğini, yıl sonu itibarıyla 2015 seviyesine kadar inmesinin beklendiğini bildirdi.

Uyuşturucuyla büyük bir mücadele gerçekleştirdiklerini vurgulayan Soylu, "Son bir yılda 143 bin 394 uyuşturucu operasyonu gerçekleştirildi ve 21 bin 947 kişi tutuklandı. Yine son bir yılda 88,2 ton esrar, 18,7 ton eroin, 7 milyon 959 bin extacy, 17 milyon 899 bin captagon hap ele geçirdik. Elbette uyuşturucuyla mücadelemiz aynı kararlılıkla devam edecektir." diye konuştu.

- "Terörle mücadelede önemli mesafe alındı"

Soylu, terörle mücadelenin de Türkiye'nin en önemli güvenlik gündemi olduğuna dikkati çekerek, bakanlık olarak FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra hem anlayış hem de bir strateji değişikliği yapıldığını anlattı. Soylu, "Etkin ve kararlı bir mücadele veriliyor. Çok önemli bir mesafe alındı. Özellikle PKK'nın eylem yapma kabiliyeti önemli ölçüde azaltıldı. Dört mevsim operasyon halindeyiz." dedi.

Bazı operasyonlar hakkında bilgi veren Soylu, şöyle devam etti:

"Mağaraları bulabilmek, kışın erzak temin etmelerinin önüne geçebilmek, aynı zamanda onları orada rahat bırakmamak için elimizden gelen bütün gayreti hangi zor şartlar olursa, koşullar neyi gerektirirse gerektirsin bırakmayacağımızı ifade etmek istiyorum. Biz kolay koşullarda mücadele yapmıyoruz. Özellikle şunu ifade etmek isterim. Bir taraftan HDP üzerinden nüfuz ettikleri belediyelere yaptığımız görevlendirmelerle hem örgütün para ve lojistik desteğini kestik hem de bu belediyelerimizi iş üretir hale getirdik. Şehirlerimize gelen huzur sayesinde Doğu ve Güneydoğu illerimize dünyanın dört bir yanından turist gelmektedir. Bu da bizim kırsala yoğun operasyonlarımız ve oluşturduğumuz alan baskısı sayesinde gerçekleştirilmektedir."

- "PKK'ya 91 bin 297 operasyon"

Bakan Soylu, başarıyı sahadaki kahramanların, şehit ve gazilerin fedakarlıkları sayesinde elde ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Son bir yılda PKK'ya yönelik 91 bin 297, FETÖ'ye yönelik 38 bin 725, DEAŞ'a yönelik ise 2 bin 483, aşırı sol terör örgütlerine yönelik 655 operasyon gerçekleştirdik. Bu operasyonlarda, 1451 PKK'lı ve 40 da aşırı sol terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, 336 DEAŞ mensubu da gözaltına alındı, tutuklanarak bu operasyonlarla cezaevine gönderildi. Yine PKK terör örgütü operasyonlarında 113 sözde üst düzey yönetici terörist etkisiz hale getirildi. Bu da son bir yılda önemli bir rakamdır. 132 PKK'lı aileleriyle beraber irtibat kurmak suretiyle ikna edildi, silah bıraktırılıp, adaletin, hukukun önüne çıkarıldı."

(Sürecek)