TRABLUS (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, BM Güvenlik Konseyi'nden, Libya'da çekişmenin son bulması için belirlenen çalışma planında değişiklikler yapılmasını talep edeceğini açıkladı.

Selame, Libya'nın 218 NEWS televizyon kanalına verdiği röportajda, ülkedeki çekişme ve krizin son bulması için belirlenen çalışma planında değişiklikler yapılmasını isteyeceğini söyledi.

Libya'daki mevcut gelişmeler, karşılaşılan engeller ve görevini yerine getirmeyen kurumlar hakkında BM Güvenlik Konseyi'ne brifing vereceğini ifade eden Selame, "Libyalılara ortada tek bir plan olduğunu, onunda sadece BM Güvenlik Konseyi'nin bir yıl önce üzerinde uzlaştığı plan olduğunu söylüyoruz. Ben Suheyrat Anlaşması'na bayılmıyorum ama Libya'da bir boşluk hali de istemiyorum." dedi.

İtalya'nın kasım ayında Libya konusunda düzenlemeyi planladığı toplantıya işaret eden Selame, BM'nin davet edilmesi durumunda Roma'ya gideceğini ve Libyalı tarafların katıldığı her toplantıda bulunacağını dile getirdi.

Selame, Trablus'taki çatışmalara son vermek için BM gözetiminde 4 Eylül'de yapılan ateşkesi kimin bozduğu ve sivillerin hayatını tehlikeye attığı konusunda da bütün bilgilere sahip olduklarını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'ne Trablus konusunda gönderilecek yaptırım listesine, oluşumlar ve unsurlardan sorumlu kişilerin de dahil edileceğinin altını çizen Selame, "İlk görevim, başkentin yok olmaması ve sivillerin ölmemesi. Elimden geleni yapacağım, ama yine ağır silahlar kullanılırsa ben de Güvenlik Konseyi'nden yaptırımlar talep edeceğim." ifadelerini kullandı.

BM Özel Temsilcisi Selame ayrıca, Libya Başkanlık Konseyi ile başta yeni güvenlik düzenlemeleri getirilmesi, tutukluların dosyaları ve Mitiga Hapishanesi'nin havaalanından ayrılması olmak üzere Libya'daki meseleler üzerine çalıştıklarını, ancak Başkanlık Konseyi'nin bunları uygulamada geç kaldığını sözlerine ekledi.

Libya'nın başkenti Trablus'ta yaklaşık iki hafta önce sağlanan ateşkesin ardından önceki gün yeniden ağır silahların kullanıldığı çatışmalar çıkmıştı.

- Trablus'taki çatışmalar

Trablus, 26 Ağustos'tan itibaren 10 gün süreyle Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı tugaylar arasında ağır silahların da kullanıldığı çatışmalara sahne oldu.

Bu oluşumlardan UMH'ye bağlı olduğu söylenen Terhune Yedinci Tugayı, başkenti milislerden temizlemeye çalıştığını ileri sürerken, çatışmanın diğer tarafları ise söz konusu tugayın, konuşlanma noktaları başta olmak üzere Trablus'ta nüfuz ve ekonomik güç sağlamayı hedeflediğini iddia etmişti.

UMH ise Terhune Yedinci Tugayı'nı geçen nisan ayında feshettiğini ve kendisine bağlı bir grup olmadığını belirtmişti.

Taraflar arasında, 4 Eylül'de BM ara buluculuğunda ateşkes sağlanmış, hükümet çatışmalar nedeniyle 78 kişinin öldüğünü, 210 kişinin yaralandığını duyurmuştu.