VİYANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "suç ve çatışmaların önlenmesi ve sürdürülebilir kalkınma için 2030 gündemini hayata geçirme konusunda görevine başlamasından bu yana çaba sarf ettiğini" bildirdi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki BM Ofisi'nde düzenlenen "Suç Önleme ve Ceza Adalet Komisyonu 27. Oturumu"nda oturumunda konuşan Guterres, uluslararası suç oluşumları başta olmak üzere, insan kaçakçılığı, uyuşturucu ve siber saldırılar gibi dünyayı olumsuz yönde etkileyen birçok sorunun sivil toplum kuruluşları ve üye ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla ele alındığını anlattı.

BM’nin uluslararası suçlara karşı yürüttüğü mücadeleye değinen Guterres, üye ülkelerin iş birliği ile birçok sorunun üstesinden gelinmeye çalışıldığını belirterek, BM Güvenlik Konseyi’nin insan kaçakçılığını finanse eden oluşumları hedef aldığını, göçmen sorununun düzenli ve güvenli bir şekilde çözülmesi için bu yılın başında küresel bir anlaşma yapıldığını hatırlattı.

Guterres, "BM Genel Sekreteri olarak göreve başladığım andan itibaren suç ve çatışmaların önlenmesi ve sürdürülebilir kalkınma için 2030 gündemini hayata geçirmek için çaba sarf ettim, bu noktada BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi ve bu komisyon önemli bir rol oynuyor” dedi.

Yolsuzlukla mücadeleye dikkati çeken Guterres, komisyonun bu alandaki çalışmalarının önemine işaret ederek, yolsuzlukla mücadelenin, hukuk devleti anlayışının gelişmesi ve ekonomik kalkınmaya imkan sağladığını söyledi.

Guterres, yazılı ve görsel basın başta olmak üzere sosyal medya üzerinden yolsuzluğun çok daha görünür olduğunu vurgulayarak, "Bu (yolsuzluk), dünya genelinde normal insanlar için kabul edilmez ve onaylanamaz. İnsanlar, yönetimler ve kurumların hesap verebilir ve şeffaf olmalarını istiyor.” şeklinde konuştu.

Terörle mücadelenin BM’nin temel konuları arasında yer aldığına işaret eden Guterres, göreve geldiği dönemde BM’nin küresel terörle mücadele stratejisini oluşturduklarını ve üye ülkeleri bu yönde desteklediklerini anlattı.

Guterres, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisinin (UNODC) terörle mücadelede kilit rol oynadığını belirterek, “Üç ay önce BM, İnterpol ve Dünya Gümrük Örgütü arasında terörizmle mücadeleyi düzenleyecek Terörizm Koordinasyon Anlaşması'nı imzaladım. Önümüzdeki ay üye ülkelerin terörizmle mücadele birimlerinin katılacağı BM’nin ilk yüksek düzeyli toplantısını yapacağız.” dedi.

Komisyonun özellikle yoğunlaştığı bilişim suçlarına da değinen Guterres, gelişen ve birçok alanda kolaylıklar sağlayan dijital imkanların yeni bir suç çeşidi ortaya çıkardığını, bu alanda yapılacak koruma ve önleme çalışmalarının geciktirilemeyeceğini sözlerine ekledi.