CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) devam eden şiddet olaylarının "olağanüstü boyutlarda insani felakete yol açacağı" uyarısında bulundu.

BMMYK Sözcüsü Andrej Mahecic, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Tanganyika bölgesinde geçen yıl sonundan bu yana tırmanışa geçen şiddet olaylarının sivillerin yerinden edilmesini ve şiddet olaylarını tetiklediğini söyledi.

Geçen yıl Tanganyika ve Pweto bölgelerinde BMMYK ve ortaklarının insan hakları ihlallerine ilişkin 12 binin üzerinde rapor yayımladığına dikkati çeken Mahecic, "Bununla birlikte, BMMYK birçok bölgeye olan erişim zorluğundan dolayı şiddetten etkilenen insan sayısının çok daha fazla olmasından endişe duymaktadır." dedi.

Sözcü Mahecic, KDC'de devam eden şiddet olaylarının "olağanüstü boyutlarda insani felakete yol açacağı" uyarısında bulunarak, "Meydana gelen şiddet olaylarının büyük bir kısmını gasp, yağma ve tahribat dahil olmak üzere mülkiyet haklarının ihlali oluştururken, 4 bin 700 civarındaki insan hakları ihlallerini de fiziksel taciz, işkence, cinayet, keyfi tutuklama, zorla çalıştırma, tecavüz ve zorla evlilikler oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Yüzölçümü olarak İsviçre'nin 3 katı büyüklüğünde olan ve 3 milyon kişinin yaşadığı Tanganyika bölgesinde şiddet olaylarının hızla yayıldığını anlatan Andrej Mahecic, burada 630 bin kişinin yerinden edildiğini kaydetti.

Mahacic, KDC makamlarına sivillerin korunması, güvenlik güçlerinin işlediği suçlara atfedilen raporların titizlikle takip edilmesi ve insan hakları ihlallerine yol açan kişilerin cezalandırılması çağrısında bulundu.

- KDC'deki şiddet olayları

KDC'de 2 kabile arasında 3 haftadır devam eden şiddet olaylarında 60 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Ülkenin kuzey doğusunda yer alan Ituri eyaletindeki Bunia kenti piskoposu Dieudonne Uringi, geçen hafta AA muhabirine yaptığı açıklamada, Djugu yerleşkesinde Lendu ve Hema kabileleri arasında 3 haftadır süren çatışmalarda 60 kişinin yaşamını yitirdiğini, 25 kişinin ağır şekilde yaralandığını söylemişti.

Öte yandan, ülkenin doğusu da yaklaşık 20 yıldır doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırıları ve etnik grupların çatışmalarına sahne oluyor.