ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Türkiye zarar görmesin diye seçimin öne alınmasını kararlaştırdık. Yani daha uzağa götürmek demek daha fazla Türkiye'yi bu tartışmalarla meşgul etmektir. Artık biz bu tartışmaları bitirelim istiyoruz. Seçim tartışmaları bitsin." dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Seçimlerin yapılması için 24 Haziran tarihinin belirlenmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Bozdağ, "24 Haziran, seçim için uygun bir tarih olduğu için. Çünkü 26 Ağustos yazın ortası ve Kurban Bayramı'nın hemen akabi ve o dönemde de Hac mevsimi ve pek çok vatandaşımız, Hac ibadeti için yurt dışında olacak." diye konuştu.

Türkiye'de vatandaşların büyük bir kısmının tatil nedeniyle ikamet yeri dışında olabileceğine işaret eden Bozdağ, ayrıca iş gücü göçü nedeniyle bazı kişilerin de kendi ikamet yerinden başka yerlerde bulunabileceğini vurguladı. Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bütün bunlar seçime katılımı azaltabilir. O nedenle seçime katılımın üst düzeyde olmasını sağlamak herkesin yeni dönemde cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminde iradesini sandığa özgür ve güvenli şekilde yansımasını sağlamak için 24 Haziran kararlaştırıldı. Türkiye, seçimin daha fazla gündemde tutulmasını ve ne olacak ve nasıl olacak tartışmaları ile vakit kaybetmesin, ne olacaksa hemen olsun, biz seçimin sonuçlarını görelim, hemen önümüze bakalım, işimize bakalım, Türkiye'yi seçim tartışmaları ile uzun bir zaman meşgul etmeyelim. Çünkü bizim yapacak çok işimiz var."

- "Millet kazanacaktır, devletimiz kazanacaktır"

Bekir Bozdağ, haziran ayının seçime herkesin katılabileceği bir tarih olduğuna dikkati çekerek, okulların bu ay içinde yeni tatil olacağını, ramazan ayının akabinde bayram olacağını ve ayrıca üniversite sınavlarının da bu ay yapılacağını, isteyenlerin de sonraki süreçte ikametleri dışında yerlere gideceğini anlattı.

Bozdağ, "O nedenle bu tarih bir defa seçim için uygun bir tarih. Yani vatandaşımızın yerinde olduğu vakitte, sandığa gidip oyunu verebileceği bir rahatlık içinde yapılması bakımından. Seçim tarihi ileri atılabilir, o tamamen Meclis'in takibinde olan bir konu. Kasımda da yapılabilirdi ama Türkiye'nin gelecekte siyasete dair belirsizliklerin artırılması çoğaltılması ve başka pek çok şeyle meşgul edilmesi, Türkiye'ye zarar verecekti." dedi.

"Türkiye, zarar görmesin diye seçimin öne alınmasını kararlaştırdık. Yani daha uzağa götürmek demek, daha fazla Türkiye'yi bu tartışmalarla meşgul etmektir." diyen Bozdağ, şunları söyledi:

"Biz, artık bu tartışmaları bitirelim istiyoruz. Seçim tartışmaları bitsin, yeni sistem artık fiilen hayata geçsin, millet benimsediği yeni sistemi milletimize ve devletimize sağladığı faydaları doğrudan yaşasın artık. Türkiye'nin hızlı karar almaya, alınan kararları hızlı uygulamaya ihtiyacı var ve bu da yeni sistemin en doğal sonuçlarından bir tanesi."

Bozdağ, yeni sistem hayata geçtiği zaman Türkiye'nin hem terörle mücadelesinde hem içeride ve dışarıda gelişen olaylar karşısında hem de ekonomik konularda ve diğer pek çok konularda bugünkünden daha hızlı hareket etme kabiliyetine sahip olacağını vurguladı.

Meclis'ten geçmesi gerekmeyen bir sorun olması halinde cumhurbaşkanının kararname ile sorunu çözen bir adım atabileceğini ve böylece gerekli adımın sabah ya da akşam hemen hayata geçirileceği bir iradeye sahip olunabileceğini belirten Bozdağ, "Bütün bunlardan millet kazanacaktır, devletimiz kazanacaktır, herkes kazanacak. Onun için artık değişen sistemin hayata geçirilmesi için Türkiye'nin daha fazla beklemeye tahammülü yoktur. Yeni sistemin fiilen ve resmen artık hayata geçmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Anayasanın artık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetileceği hükümlerini içerdiğine işaret eden Bozdağ, "Sistemi değiştirdik ama diyoruz ki; sisteme 'sen şöyle bir kenarda dur biz parlamenter sistemde devam edelim.' Diyelim ki, bir Mercedes almışız. Mercedes sen dur bir kenara, Hacı Murat'la biz yolumuza devam edelim. Madem ki sistem değişti, biz o yeni sistemle yolumuza devam etmeliyiz. Artık sistemin hayata geçirilmesini daha fazla geciktirmenin kimseye bir faydası yoktur." değerlendirmesini yaptı.

- "Ekonomi, belirsizliği sevmez, istikrarsızlığı, krizleri, kaosları sevmez"

Bekir Bozdağ, erken seçim kararının ekonomiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin soruya şu cevabı verdi:

"Olumlu etkileyeceğine inanıyorum. Dünkü piyasaların verdiği tepki de o olumlu etkiyi çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Geleceğe dair belirsizliklerin tamamı ortadan kaldırılmıştır. Türkiye üzerinde kurulacağı söylenen planlar, tuzaklar, senaryoların tamamı bunları planlayanların elinde patlamıştır. Şimdi esas senaryoyu millet yazmaktadır. Cumhurbaşkanımızın MHP lideri ile görüşmesi sonucunda alınan bu karar, Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olmanın bu milletin kendi evlatlarına ait olduğunu ortaya koymuştur. Ekonomi belirsizliği sevmez, istikrarsızlığı, krizleri, kaosları sevmez. Bütün bunlar ekonomiye çok büyük zarar verir."

Türkiye'nin son 16 yılda ekonomik alanda büyük değişim sağlamasının nedeninin siyasi istikrar, güçlü iktidar, iyi yönetim ve bunun doğurduğu güven olduğunun altını çizen Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar, bizim büyük hazinelerimizdir. Parlamenter sistemde güçlü lider, güçlü parti olduğu zaman bu oluyor ama sistemin doğal sonucu değil. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde artık siyasi istikrar, güçlü iktidar, iyi yönetim ve güven, bir nevi sistemin zorunlu doğal sonucu haline geliyor. Şimdi istikrar da güçlü iktidar da kalıcı hale gelmiş oldu ve bu nedenle artık istikrar görüyor. Diyor ki yeni ekonomi çevreleri ben eminim öyle düşünüyorlardır, 'seçim olacak hemen 24 Haziran'da arkasından mart seçimi olacak. 24 Haziran'da iktidara gelen 5 yıl önüne bir perspektif alacak. 'Hükümet kurulamazsa' diye bir dert yok artık, 'koalisyon olursa' diye bir dert yok, sandıktan hükümeti millet doğrudan çıkaracak. Dolayısıyla hükümet kuruldu kurulmadı, koalisyon oldu olmadı hiçbirisi yok, 24 Haziran sabahı beş yıllık bir yol belirlenmiş oluyor ve beş yıl önüne görebilecek. Yatırım yapmak isteyen veya başka işleri yapmak isteyen hesabını kitabını buna göre yapacak. 'Yarın ne olacak, iktidar nasıl gelecek nasıl gidecek' diye bir endişe ve tereddüdü kesinlikle yaşamayacak. Bu ekonomiye çok ciddi bir ivme kazandıracak, yatırımlar artırılacak, Türkiye'ye gelen yabancı sermayeyi harekete geçirecek. Seçim var dendiğinde herkes elini cebine atmıyor. 'Bir görelim, sonuçlar bir çıksın bakalım, ne olacak. Ona göre hareket edelim' diyor. Onun için biz bu mesafeyi ne kadar kısa tutarsak bu elini cebine atmama dönemi o kadar kısa olacaktır."

Bekir Bozdağ, siyasi tecrübesine dayanarak ekonomideki iyileşmenin 24 Haziran'ı da beklemeyeceğini vurguladı.

Ekonomi çevrelerinin kimin 24 Haziran'da cumhurbaşkanı seçileceğini, iktidarın kimin tarafından yerine getirileceğini şimdiden gördüklerini düşündüğünü kaydeden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Onların anketleri, kendi gözlemleri Türkiye'de iktidarın kim olacağını gösterdiği zaman ekonomi 24 Haziran'ı beklemeden de daha olumlu adımlar atacaktır. Ben, dünkü piyasaların verdiği tepkinin, cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu piyasaların şimdiden gördüğünü ve satın aldığını ben anlıyorum ve öyle yorumluyorum. İnşallah öyle de olacaktır." diye konuştu.

(Sürecek)