İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Aşağı yukarı 66 ülkede 60 farklı dilde Türkiye'nin önemli eserlerinin o dillere çevrildiği bir çalışma yürütüyoruz. TEDA ismini verdiğimiz bu proje ile dünyanın birçok yerinde Türkiye'nin yazarlarının ortaya koyduğu eserlerin tanınmasına vesile oluyoruz." dedi.

Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliği iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu CNR 5. Uluslararası Kitap Fuarı'nın açılışında konuşan Kurtulmuş, CNR EXPO Yeşilköy'deki fuarın tam manasıyla geleneksel bir hal alması ve sonraki yıllarda Türkiye'nin basın yayın dünyasında geldiği seviyeyi göstermesi bakımından hayati bir fuar olarak yer alması temennisinde bulundu.

Fuarda uluslararası alandaki yayıncıların bir araya geldiğini ve Türkiye'nin yayın dünyasını tanıtma fırsatı bulduğunu aktaran Bakan Kurtulmuş, "Türkiye'de yayın hayatının daha başarılı hale gelmesi için birtakım faaliyetler sürdürüyoruz. Bunlardan birisi Türkiye'deki eserlerin yurt dışında tanıtılmasıdır. Aşağı yukarı 66 ülkede 60 farklı dilde Türkiye'nin önemli eserlerinin o dillere çevrildiği bir çalışma yürütüyoruz. TEDA ismini verdiğimiz bu proje ile dünyanın bir çok yerinde Türkiye'nin yazarlarının ortaya koyduğu eserlerin tanınmasına vesile oluyoruz. Bu önemli bir çabadır ve Türkiye'deki yayıncılık faaliyetine çok değerli bir katkıdır. Edebiyat ve sanat alanında son derece değerli bir katkıdır." diye konuştu.

- "Türkiye, 66 bin telif eserle 10. ülke oldu"

Kurtulmuş, çeviri atölyeleriyle çok sayıda iki dilli çevirinin yapılmasını sağladıklarının ve bu alanda çevirmenlerin yetişmesi için katkı sunmaya gayret ettiklerinin altını çizerek, GENÇDES projesiyle de çok sayıda gencin yayın dünyasıyla buluşmasına vesile olduklarını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Türkiye'deki basın yayın dünyasının Türkiye'nin eserlerinin uluslararası kitap fuarlarında tanıtılması konusunda da gayret sarf ettiğini belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Son yıllarda Türkiye basın yayın sektörü, büyüklüğü itibarıyla dünyanın 11. sektörü haline gelmiştir. Bu önemli bir başarıdır ama yeterli değildir. İnşallah daha ileriye gideceğiz. Türkiye gibi üzerinde oturduğumuz Troya'dan Osmanlı'ya 24 farklı medeniyete sahip olduğumuz, her alanında büyük tarihi, kültürel derinliklere ve zenginliklere sahip olduğumuz, kütüphanelerinde dünyanın neredeyse hiçbir ülkesinde bulunmayan nadide eserlere, yazma eserlere sahip olduğumuz bir ülkenin herhalde basın yayın alanında dünyada en azından ilk beşte olması bir hedef olarak ortaya konulmalıdır ve bunun için hep beraber gayret sarf etmeliyiz."

Numan Kurtulmuş, Türkiye'de çok kitap basılmadığı veya okunmadığı yönündeki eleştirilere cevap vererek, Türkiye'nin geçen yıl yaklaşık 66 bin telif eserle, telif eserler alanında dünyada 10. ülke olduğunu kaydetti.

Ekonomi gücü arttıkça Türkiye'de sanat, kültür ve edebiyatın gelişmesinin de zorunlu olduğunu vurgulayan Bakan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu alanlardan birisindeki gelişme tek başına yeterli değildir. Türkiye’nin köprüler yapıyor olması, boğazın altından tünellerle geçişleri sağlıyor olması en önemli hızlı tren yollarına sahip olması Asya ile Avrupa arasında hatta Çin’den başlayarak Avrupa’ya kadar gelecek müstakbel tren yollarına ev sahipliği yapacak olması fevkalade önemlidir. Türkiye’nin ekonomisinin geçen yıl yüzde 7,2 büyümüş olması da Türkiye için bir iftihar meselesidir şüphesiz ama bizim gibi iddia sahibi büyük bir medeniyetin, daha doğrusu medeniyetlerin birikimine sahip olan bir ülkenin gelişmesinden kastımız sadece ekonominin gelişmesi olamaz. Sadece fabrikalarımız yollarımız, hızlı trenlerimiz, havaalanlarımızdaki gelişmeden ibaret bir gelişme olamaz. Onun için aynı şekilde kültürde, sanatta, edebiyatta, yayın dünyasında da çok ciddi bir şekilde gelişmeyi kaydetmek durumundayız. Zaman zaman Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi önümüzdeki dönemdeki en önemli önceliklerimizden birisi Türkiye’nin kültürde, sanatta, edebiyatta, bilimde daha ileriye gitmesini sağlayacak adımların atılmasıdır. Bu Türkiye için hayati bir noktadır. Bunun için sadece devletin üzerine düşeni yapması yeterli değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, okumanın sadece kitap okumaktan ibaret olmadığına işaret ederek, "İnsanoğlunun okumak, kitaplar üzerinden olanı okumaktan kalemle yazılanı okumaktan daha önemlisi kainatı okuması, Allah'ın yarattığı büyük eserleri okuması ve en başta da kendi ruhunu, kendi kişiliğini okumasıdır, kendisini bilmesidir." dedi.

Bu anlamda bilmenin de okumanın kardeşi olan, ikizi olan bir başka eylem olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Hem okumak hem de bilmek bizim medeniyetimizde soyut bir kavram değil her ikisi de birer eylemdir. Bilmek insanın kendini bilmesi, kainatı bilmesi yaratılanları bilmesi ve en önemlisi yaratanı bilmesidir. İşte bütün bu faaliyetlerimiz sanatımız, kültür hayatındaki gelişmelerimiz, yazılan kitaplar, söylenen şarkılar, çalınan türküler bizim eserlerimizin ortaya koymuş oluğu o muhteşem mimari değerler her birisi insanın kainat kitabını okuduklarından, anladıklarından bize aksettirdikleri tarihe kalan ve bundan sonraki nesillere kalan güzelliklerdir, birikimlerdir. Biz yeni nesillerimizi hakkı ve hakikati okuyan dünyayı, yaratılanları ve yaratanı bile böylece kendisini iyi bilen insanlar olarak yetiştireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Alev Alatlı'nın "Onur Yazarı" olmasının fuarı ayrıca anlamlandırdığını ifade eden Kurtulmuş, "Bugün burada rahat bir şekilde bu fuarı yapabilmemizi mümkün kılan canlarını ortaya koyarak Türkiye’nin ulusal birliğini Türkiye’nin sınırlarını Türkiye’nin güvenliğini sağlamak için hayatlarını seve seve feda eden kahraman askerlerimize cenabı Allah’tan üstün başarılar diliyorum. Şehitlerimizin her birisine cenabı Allah'tan rahmet diliyorum. Her birisi şehit olmak arzusuyla oraya giden ve gazi olan Mehmetçiklerimize güvenlik kuvvetleri mensuplarımıza başarılar diliyorum." dedi.

- "Bazı ülkeler için kendi milli çıkarları bu coğrafyanın da daha fazla bölünmesinden geçiyor"

Numan Kurtulmuş, Ortadoğu'daki mücadelenin uzun yıllar devam edecek gibi göründüğünü ifade ederek, Ortadoğu'da olup bitenleri anlamadan Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı operasyonlarının ne manaya geldiğini anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Temel meselenin ulusal güvenlik olduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ulusal güvenliği bu coğrafyadaki bütün toplulukların daha fazla birleşmesinden, bütünleşmesinden, Türkiye'nin milli çıkarı bu coğrafyada yaşayan Kürtlerin, Türklerin, Arapların, Acemlerin daha fazla dostluğundan kardeşliğinden geçiyor. Türkiye'nin milli çıkarı bu coğrafyanın Sünnilerinin, Alevilerinin daha fazla birleşmesinden geçiyor ama üzülerek tespit etmek durumundayız ki bazı ülkeler için kendi milli çıkarları bu coğrafyanın da daha fazla bölünmesinden daha fazla parçalanmasından daha fazla dağılmasından geçiyor. İşte onun için dün başka unsurlara verdikleri gibi bugün de başka unsurlara destek veriyorlar. Bugün PYD'ye ya da YPG'ye destek verenler sadece kendi tabirleriyle 'proxy war' diyorlar ya vekalet savaşları, yani maşalar üzerinden yürütülen kirli savaşlar ellerini ateşe sokmamak için kullandıkları kirli maşalarına verilen bir yardımdan, destekten ibaret değildir."

Kurtulmuş, birlik olmanın önemine değinerek, "İşte kitap fuarı, Arapça Türkçe Farsça kitapların birbirine çevrilmesi bu bölge halklarının Sünnilerin, Şiilerin kendi kültürel birikimlerini birbirleriyle paylaşması, Ortadoğu halklarının birliğine beraberliğine ve bütünlüğüne yapılacak en önemli katkılardan birisidir." ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, konuşmasının ardından fuarın "Onur Yazarı" Alev Alatlı'ya plaket takdim etti ve beraberindekilerle fuarda incelemelerde bulundu.