İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez'deki tüm ülkelerin Türkiye'nin kardeşi ve kadim dostu olduğunu belirterek, "Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'ın da istikrar ve huzuru, bizim için birinci derecede önemlidir. Maalesef bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor. Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu biz çok iyi biliyoruz. Aslında dünya da çok iyi biliyor. Bölgemizdeki liderlerin basiretle ferasetle aklıselimle hareket ederek, bu oyunu bozması şarttır." dedi.

Erdoğan, Rusya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, dün gece Kuzey Irak'ta meydana gelen depremden dolayı başta bölgede yaşayanlar olmak üzere, tüm Irak ve İran halkına geçmiş olsun diyerek, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da şifa dileğinde bulundu.

Depremin İran'ın sınır bölgelerinde özellikle Kirmanşah vilayetinde ciddi can kayıplarına vesile olduğunu, Kirmanşah'ta 340 kişinin hayatını kaybettiği bilgisinin geldiğini anlatan Erdoğan, felaketin ardından ilgili kuruluşları bölgeye sevk ettiklerini söyledi.

AFAD, Kızılay ve diğer birimlerin şu an arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı olduğunu, bunun yanında AFAD ve Kızılay'ın koordinasyonunda 50 tırlık yardım konvoyunun, Habur'dan Irak'a giriş yaptığını belirten Erdoğan, ayrıca ilaç, battaniye, çadır gibi acil ihtiyaçlar noktasında gereken her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Türkiye'nin bu tür zor durumlarda her zaman bölgedeki kardeşlerinin yanında yer aldığını anlatan Erdoğan, tüm kurumlara gereken yardımların süratle ulaştırılması, ihtiyaçların karşılanması ve yaraların sarılması hususunda gerekli talimatların verildiğini kaydetti.

Erdoğan, can kayıpları sayısının daha da artmamasını temenni ettiklerini dile getirdi.

- "Vize muafiyetinin yeniden tesisi yönündeki beklentimizi ileteceğim"

Beraberindeki heyetle üç ülkeyi kapsayacak bir ziyarete çıkacağını hatırlatan Erdoğan, ilk ziyareti Rusya'nın Soçi iline olacağını, görüşmeleri Soçi'de yapacaklarını belirtti.

Bu ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in davetine icabet etmek üzere gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, bu ziyaretin, Putin'in 28 Eylül'de Ankara'ya yaptığı ziyaretin iade-i ziyareti anlamında yapılacağını söyledi.

Özellikle ticari ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere, Suriye'deki son gelinen noktaları değerlendireceklerini, bundan sonra ne gibi adımlar atılması gerektiği üzerinde hassasiyetle duracaklarını aktaran Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Rusya ile ticaret hacmimizi hedef olarak 100 milyar dolar şeklinde belirlemiştik. Bu hassasiyetimizi korumaya devam ediyoruz. Bu hedefin önündeki engellerin büyük bir oranda kaldırıldığını burada söyleyebilirim. Geriye kalan son bazı ticari kısıtlamaları da inşallah kısa zamanda kaldırıyoruz. Sayın Putin'e vize muafiyetinin yeniden tesisi yönündeki beklentimizi, tekrar ileteceğim. Turizmde müspet bir çizgimiz var. Bu yılın ilk 9 ayında 4 milyonu aşkın Rus turisti ülkemizde ağırlama imkanımız oldu. Diğer tüm başlıklarda da bu seviyeye ulaşmak istiyoruz. Enerji alanında da yakın işbirliği halindeyiz. Türk Akım Projesi, hızla ilerliyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin de 2023'te faaliyete geçmesi için çalışmalarımız sürüyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret sırasında ikili meselelerin yanı sıra bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son görüşmelerin önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Burada da şu anda İdlib merkezli görüşmelerimiz önem arz ediyor. Bunları görüşüp kendileriyle değerlendireceğiz. Rus dostlarımızın Cenevre'ye destek olmak üzere önermiş olduğu Ulusal Diyalog Kongresi hakkında fikir teatisinde bulunacağız. Elbette Sayın Putin ve Trump'ın, Suriye krizine dair yaptığı ortak açıklamayı da birlikte değerlendireceğiz." dedi.

- "Kuveyt ile ilişkileri güçlendirmek istiyoruz"

Soçi'den sonra Emir El Sabah'ın davetine icabetle Kuveyt'e geçeceğini belirten Erdoğan, "Kuveyt ile çok yakın dostluk ve kardeşlik bağlarımız var. Attığımız adımlarla bu bağları son dönemde daha da perçinledik ve güçlendirdik. Özellikle müteahhitlik sektöründe şu anda müteahhit firmalarımızın orada taahhüt işlerine girmeleri bizler için önemli bir imkan." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılının Kuveyt ile ilişkilerde müstesna bir yıl olduğunu, geçenlerde orada bir havalimanıyla ilgili temel atma töreninde bulunduğunu, ardından bölgedeki sıkıntıları hedef alan bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu defa tekrar böyle bir ziyaretle Kuveyt ile ilişkileri güçlendirmek istediklerini aktaran Erdoğan, gerek ikili ticaretin çeşitlendirilerek arttırılması, müteahhitlik alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi hususlarını ele alacaklarını belirtti.

Kuveyt vatandaşlarının, yatırım, ikamet ve turizm amaçlı Türkiye'ye yönelik ilgilerinin daha da arttırılması imkanlarını konuşacaklarını ifade eden Erdoğan, askeri, savunma sanayi, eğitim, kültür, konsolosluk ve diğer alanlardaki işbirliği projelerini de değerlendireceklerini bildirdi.

Ziyaret sırasında çeşitli alanlarda anlaşmaların da imzalanacağını aktaran Erdoğan, "Suriye, ortak komşumuz Irak, Yemen gibi ülkelerdeki son gelişmeler, Filistin meselesi ve terörizmle mücadele konularında görüş alışverişinde bulunacağız. Bildiğiniz gibi Körfez İşbirliği Konseyi içindeki kriz maalesef devam ediyor. Kuveyt bu krizin çözümü için üstlendiği arabuluculuk rolünü sürdürüyor. İslam İşbirliği Teşkilatı zirve dönem başkanı olarak, biz de meseleyi hal yoluna koymak için aktif bir diplomasi yürüttük. Kuveyt'in arabuluculuk çalışmalarına destek verdik, veriyoruz. Krizin uzadığı her gün, bölgemiz için büyük bir kayıp. İnşallah bu ziyaretimizde krizin aşılması için neler yapılabileceği konusunda da fikir teatisinde bulunacağız." diye konuştu.

- "Bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt ziyaretinin ardından Türkiye-Katar Yüksek Strateji Komite 3. Toplantısı için Katar'a seyahat edeceğini, komite toplantısı vesilesiyle müzakeresi tamamlanan anlaşmaları imzalayacaklarını belirtti.

Ekonomik, ticari ve yatırım işbirliğinin, önemli gündem maddelerini teşkil ettiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"2016 yılındaki 710 milyon dolarlık ticaret hacmini daha da arttırmak istiyoruz. Özellikle savunma sanayi, enerji, LNG, ulaştırma, gıda güvenliği, sağlık gibi alanlarda yeni adımlar atmamızı özellikle planlamış bulunuyoruz. Yatırımların karşılıklı olarak arttırılması konusunda da gayret sergilemekteyiz.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Katar'da konuşlanması süreci devam ediyor. Bu süreç, bizim Katar'ın ve genel olarak Körfez bölgesinin güvenliğine verdiğimiz önemin de bir nişanesidir. Körfez'deki tüm ülkeler bizim kardeşimiz, kadim dostumuzdur. Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'ın da istikrar ve huzuru, bizim için birinci derecede önemlidir. Maalesef bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor. Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu biz çok iyi biliyoruz. Aslında dünya da çok iyi biliyor. Bölgemizdeki liderlerin basiretle ferasetle aklıselimle hareket ederek, bu oyunu bozması şarttır. Ziyaretimin bu açıdan da önemli olduğunu düşünüyorum."

(Sürecek)