ANKARA (AA) - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 24 Haziran seçimleriyle yaşadığı tarihi dönüşümün ilk adımını, milli iradenin tecelligahı olan eski TBMM çatısı altında, milletin şahitliğinde attıklarını belirtti.

Başkan Erdoğan, eski TBMM binasında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 1. Toplantısı Açılış Töreni'ne katıldı.

Bakanlar ve milletvekillerine hitap eden Erdoğan, "Yeni yönetim sistemimize göre kurduğumuz kabinemizin ilk toplantısını yapacağımız günde tıpkı bundan 98 yıl önce olduğu gibi yapalım istedik. Duyguluyum, zira bu çatının altında böyle bir başlangıç yapmak çok şeyler hatırlatıyor bize, değerlerimiz, kutsallarımız açısından çok şeyler hatırlatıyor." ifadelerini kullandı.

Okunan binlerce hatmi şerifin duasına eşlik edip cuma namazını Hacı Bayram Camisi'nde kıldıklarını belirten Erdoğan, ardından milletle kucaklaşarak, hasbihal ederek, hasret gidererek eski TBMM binasına geldiklerini dile getirdi.

Erdoğan, "Hemen yanımızdaki 1. Meclis binasında başlayıp 1924'ten itibaren bu binada süren büyük mücadeleyi bir kez daha yad etmek üzere buradayız. Bu toplantıyı orada yapmadık zira hem Mecliste sayı itibarıyla koltuk adedi az, burası ise ancak yetiyordu. Ve bir diğer özeliği de 1. Meclis başlangıçtı, burası devamdı. Şimdiyse bizler de devamın devamını yapıyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, "Türkiye'nin 24 Haziran seçimleriyle yaşadığı tarihi dönüşümün ilk adımını milli iradenin tecelligahı olan bu kutlu çatının altında milletimizin şahitliğinde atıyoruz. Meclisin açılışı için cuma saati, bu mübarek günün bereketi ve feyzinden istifade edebilmek amacıyla seçilmişti. Biz de bir mübarek cuma günü aynı hissiyatla burada toplandık." ifadesini kullandı

- "Atatürk ile tüm kahramanlarımızı tazimle, rahmetle yad ediyorum"

Tıpkı 98 yıl önce olduğu gibi bugün de milli iradenin üzerinde hiçbir fani güç tanımadıklarını vurgulayan Erdoğan, "Bu vesileyle Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, 1. Meclisimizin ve devletimizin ilk başkanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile istiklalimizin kazanılmasında emeği geçen tüm milletvekillerimizi, komutanlarımızı, askerlerimizi, 7'sinden 77'sine erkeğinden kadınına tüm kahramanlarımızı tazimle, rahmetle yad ediyorum. Ruhlarına gelin birer Fatiha okuyalım." dedi.

Başkan Erdoğan, Anadolu'nun kapılarının ebedi yurt olarak açıldığı Malazgirt'ten bugüne kadar dini, devleti, bayrağı uğruna toprağa düşmüş tüm şehitler ve gazilere Allah'tan rahmet diledi.

- "Gerektiğinde canımızı ortaya koyarak mücadelemizi sürdürüyoruz"

Özellikle son yıllarda sınırların içinde ve dışında yürütülen terörle mücadele operasyonları ile 15 Temmuz'da şehit olan vatandaşlara da Allah'tan rahmet ve mağfiret, gazilere de sıhhat temenni eden Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde anma törenlerinin Ankara başta olmak üzere İstanbul'la devam ettireceklerini ve anma programlarının ikinci yılda da unutulmaz hale getirileceğini bildirdi.

Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:

"1. Meclis Gazi bir Meclis'ti. Şu anda ki Meclisimiz de gazilikle şereflenmiştir. İlk Meclisten bugüne kadar milli iradenin temsilcisi olarak görev yapmış tüm milletvekillerimizi saygıyla anıyoruz. Aynı şekilde yeni yönetim sistemimizin merkezi olan Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyemiz de bildiğiniz gibi gazi bir mekandır. Şahadetle ve gazilikle girdiğimiz Anadolu topraklarını aradan geçen bin yılın ardından yine aynı inançla, aynı azim ve kararlılıkla savunuyoruz.

Ecdadımızın emanetini yere düşürmemek, ezanlarımızı susturtmamak, bayrağı indirtmemek, haysiyetimizi çiğnetmemek için alın terimizle ve gerektiğinde canımızı ortaya koyarak mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugün, eski Meclis binasındaki bu törenimizi işte bu tarihi sürekliliğin bir sembolü olarak görüyorum. Onun için duyguluyum, onun için bu duygusallığımı hoş görün."

- "Türkiye ve Türk milleti olarak yeni bir başlangıç yaptık"

Başkan Erdoğan, geçmişte eski TBMM binasının sıralarında devleti kurtarmak ve istiklali sağlamak için bir araya gelindiğine işaret ederek, "Bugün ise Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırarak dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmenin kararlılığıyla buradayız. Evlatlarımızın da 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirdiklerinde milletimizle sevinçlerini yine burada bu çatı altında paylaşacaklarına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, pazartesi günü yapılan Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'ndeki konuşmasını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Türk milleti olarak yeni bir başlangıç yaptık. Bu yeni başlangıcın amacı ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine yükseltme idealimize daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilmektir. Meclisimiz en iyi kanunları çıkartacak, en iyi yasama faaliyetlerini yürütecek, buna inanıyorum. Hükümetimiz en iyi icraatları yapacak, en iyi yürütme faaliyetlerini gerçekleştirecek, buna inanıyorum.

Yargımız bağımsız ve tarafsız bir şekilde adaletin tecellisi için çalışacak, buna da inanıyorum. Sivil toplum kuruluşlarımız, medyamız, iş dünyamız, esnafımız, sanatkarımız, sporcumuz, sanatçımız velhasıl milletimizin her bir kesimi kendi üzerine düşenleri en güzel şekilde yerine getirecek ve böylece Türkiye'mizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartacağız."

(Sürecek)