SARAYBOSNA (AA) - AK Parti Konya Milletvekili ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Saraybosna'da, Boşnakçaya çevrilen kitabı "Medeniyetler ve Şehirler"in tanıtım toplantısına katıldı.

Davutoğlu'nun Boşnakçaya çevrilen kitabının Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bir otelde gerçekleşen tanıtımına, eski Yugoslavya Başkanlık Konseyi Bosna Hersek üyesi Bogic Bogicevic, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Rektörü Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe, Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Fikret Karcic, Gazeteci Mufid Memija, üniversite öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Davutoğlu, şehirlerin adeta birer öğretmen olduğunu belirterek, insanlara kültürü ve hayatı öğrettiğini söyledi.

Doğduğu şehir Konya'nın kendisinin ilk öğretmeni olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, ikinci öğretmeninin ise gençliğinde orada bulunduğu ve üniversite eğitimini aldığı İstanbul olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, Konya ve İstanbul'da olduğu gibi Saraybosna'da bir tecrübe geçirmiş olmasa da bu şehrin de kendisi için bir öğretmen olduğunu vurguladı.

Geçen yıllarda Bosna Hersek'e gerçekleştirdiği bir ziyareti anımsatan Davutoğlu, buradaki insanlara "Eğer insanlığın bütün şehirleri yıkılmış olsa ve sadece Saraybosna ayakta kalsa, insanlık Saraybosna ile birlikte tekrar ayağa kalkabilir." dediğini aktardı.

Davutoğlu, gerçek şehirlerde, şehir mimarisi ve topografya arasında bir uyum olduğunu ve insanlar arasında da bir ahenk bulunduğunu belirterek, bu anlamda Saraybosna'nın "ruhu olan" örnek bir şehir olduğunu kaydetti.

Şehirlerin adeta bir aile gibi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "İnsanları buralarda birbirinden ayıramazsın, dışlayamazsın." dedi.

Bogicevic de Davutoğlu'nun "Medeniyetler ve Şehirler" kitabının Boşnakça olarak yayınlanmasının Bosna Hersek için büyük kültürel olay olduğuna işaret ederek, kitabın yeni nesillere, kendilerine ve dünyaya çok boyutlu bakabilmelerine yardımcı olacağını söyledi.

Ahmet Davutoğlu daha sonra "Medeniyetler ve Şehirler" kitabını okurları için imzaladı.

Dobra Knija Kitabevi'nin basımını üstlendiği "Medeniyetler ve Şehirler" kitabının Türkçeden Boşnakçaya çevirisini ise Mirsad Turanovic üstlendi.