BAĞDAT (AA) - Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Telafer'in terör örgütü DEAŞ'ın yerleştirdiği mayınlardan temizlenememesi nedeniyle ilçeye geri dönüşlerde güçlük yaşandığını belirtti.

Komiserlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerin mayın ve patlayıcılardan temizlenmesi ve halkın evlerine dönüşleri için hazırlanması gerektiği, Telafer'in de bu bölgeler arasında yer aldığı ifade edildi.

Açıklamada, Telafer'de ev ve mahallelerde neredeyse her gün patlayıcı madde kaynaklı kazaların yaşandığı, halkın evlerine dönmeden önce buraların emniyetli hale getirilmesi için hükümetin çalışmalarına ihtiyaç olduğu aktarıldı.

Suriye'den Irak'a dönen 9 göçmenin öldüğü, 28 kişinin yaralandığı olayla ilgili gerekli takibatın yapıldığını aktaran Komiserlik, vatandaşların güvenli bir şekilde evlerine dönüşlerinin gerçekleşmesi için yetkili makamlardan gerekli tedbirleri almasını istedi.

Telafer'deki Ulusal Emniyet Müdürlüğü'nden bir yetkili ise ilçenin DEAŞ'tan temizlenmesinden bu yana 8 bin ailenin evlerine döndüğünü, bu rakamın toplam göç edenler arasında yüzde 25'e tekabül ettiğini söyledi.

Yetkili, Ulusal Emniyet Müdürlüğü'nün, güvenlik işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılması için Musul'da Telaferli göçmenlerin bulunduğu tüm bölgelerde ofis açma kararı aldığını aktardı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi 31 Ağutos 2017'de Türkmenlerin yaşadığı Musul'a bağlı Telafer ilçesinin terör örgütü DEAŞ'tan tamamen kurtarıldığını duyurmuştu.