VİYANA (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) ilişkili bazı oluşumların Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde düzenlenen etkinliklere katılmasına izin verilmesine ilişkin, "FETÖ terör örgütü ile ilişkili bazı oluşumların bizim uyarılarımıza rağmen bu çatı altında geçen ay yapılan bir programa katılmasına müsaade edilmesi, kesinlikle kabul edilmez." dedi.

Yıldız, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlen AGiT 24. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin terör, aşırıcılık, uyuşturucu ve insan ticaretiyle mücadele gibi birçok konuda tutumunu her fırsatta yinelediğini söyledi.

Herkesin terörizmi ortak tehdit kabul ettiğine dikkati çeken Yıldız, konuşmalarla eylemlerin örtüşmediğini, terör örgütleriyle mücadele konusunda seçici bir yaklaşım sergilendiğini vurguladı.

Yıldız, "Ya bütün terör örgütlerini kötü olarak tanımlayacağız ve ona göre davranacağız ya da başarısız olacağız." dedi.

Terör grubu FETÖ’nün Türkiye’de geçen yıl darbeye kalkıştığını anımsatan Yıldız, FETÖ'nün, masum görünümlü yapıların ardına saklanan küresel ağa sahip yeni nesil tehdit olduğunu vurguladı.

Yıldız, "Ne yazık ki FETÖ terör organizasyonu ile ilişkili bazı oluşumların bizim uyarılarımıza rağmen bu çatı altında geçen ay yapılan bir programa katılmasına müsaade edilmesi, kesinlikle kabul edilmez." ifadelerini kullandı.

Her uluslararası organizasyon gibi AGİT’in de üyelerine karşı sorumlulukları olduğunu dile getiren Yıldız, "Üye ülkelerin hassasiyetlerine dikkat etmesi gerekirken bu kurala riayet edilmemiştir." şeklinde konuştu.

Bu problemin çözülmesi için atılacak adımları memnuniyetle karşılayacaklarını belirten Yıldız, mümkün olan en kısa sürede somut sonuçlar beklediklerini kaydetti.

- "AGİT, toplantılara dışarıdan katılma yöntemlerini değiştirmelidir"

Yıldız, AGİT'in toplantılarına dışarıdan katılımı yönetecek etkin ve net kurallar geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, bazı uluslararası saygın oluşumların uygulamalarından esinlenerek itiraz dışı kriterlerin kullanılabileceğini kaydetti.

Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, AGİT'in toplantılarına katılma yöntemlerini geliştirme konusundaki çabalarını somut ve tatmin edici bir sonuca bağlamasını istiyor. Yöntemlere ilişkin tartışmalar bir sonraki İnsan Hakları Uygulamaları Toplantısı'na kadar yapılmalıdır. Aksi takdirde gelecekte böyle toplantılara katılmayı kabul edecek konumda olmayacağız ve AGİT içinde gerekli gördüğümüz diğer önlemleri de değerlendireceğiz." uyarısında bulundu.

- Viyana'da Kırım toplantısı

Öte yandan, Yıldız, 24'üncü AGİT Bakanlar Konseyi Toplantısı kapsamında Kırım'ın ele alındığı görüşmeye de iştirak etti.

Basına kapalı etkinliğe ABD, İsviçre, Danimarka ve İngiltere'nin de aralarında yer aldığı 13 ülkenin temsilcilerinin yanı sıra Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov da katıldı.

Toplantıda, Rusya’nın Kırım'ı ilhakının ardından bölgede yaşanan uluslararası hukuka aykırı gelişmeler ve Kırım Tatarlarının maruz kaldıkları insan hakları ihlallerinin ele alındığı öğrenildi.

Yıldız, AGİT Bakanlar Konseyi Toplantısı çerçevesinde birçok ülkenin temsilcisiyle ikili görüşmelerde bulundu.