ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bize diyorlar ya 'Eksen kayması var.' diye. Eksen kaymasının alasını bugün Avrupa yaşıyor. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, göçmen düşmanlığı, İslam düşmanlığı, başkasına olan nefret... Hepsi en üst noktaya çıkmaya başladı." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, bir otelde gerçekleştirilen AK Parti Kemer İlçe 6. Olağan Kongresi'nde, Kemer'de birlik ve beraberliğin pekiştiğini gördüğünü söyledi.

Bu birlik ve beraberlik içinde geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceklerine inandığını belirten Çavuşoğlu, 2019 seçimlerinden de başarıyla çıkacaklarını bildirdi.

15 Temmuz darbe girişimine değinen Çavuşoğlu, 15 Temmuz'da Türkiye Cumhuriyeti olarak, Türk milleti olarak daha güçlü olunması gerektiğinin anlaşıldığını, hainlerin neler yapabileceğinin darbe girişiminin gerçekleştiği gece net şekilde ortaya çıktığını ifade etti.

Darbe girişimi gecesi Samsun'da bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, önce ne olduğunu anlayamadıklarını, sonra Samsunlularla meydanlara çıktıklarını, vatandaşın hislerine, coşkusuna, heyecanına ve darbecilere yönelik öfkesine şahitlik ettiklerini anlattı.

Aynı gece saat 03.00'te çeşitli telefonlar aldığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Daha gecenin 03.00'ünde darbe girişiminin ne olduğunu ve darbenin nereye gittiğini hiç sormadan, bazıları da benim şahsi dostum. Şahsen benim de nasıl olduğumu sormadan ki bazıları sordu 'Sen iyi misin, Türkiye'de neler oluyor?' diye. Bazıları da daha gece 03.00'te darbecilerin nasıl muamele göreceğini, hapse atılıp atılmayacağını, hukukun üstünlüğünün tesis edilip edilmeyeceğini sordular, sorgulamaya başladılar. O hainler de sabah 06.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesini, TBMM'yi bombalıyorlardı. İşte bu hain darbe girişiminden ne kadar çok umut bekleyen ülkelerin ve kişilerin olduğunu o gece çok iyi anladım. Hain darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunu da daha o gece milletimizle beraber anlamaya başladım."

- "Asıl eksen kayması Avrupa'da"

Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğunun sadece 80 milyon nüfusla sınırlı olmadığını, yurt dışında yaşayan akrabalarla, vatandaşlarla, soydaşlarla da sınırlı olmadığını, dünyanın neresinde bir mazlum varsa gözünü Türkiye'ye diktiğini kaydeden Çavuşoğlu, dünyada 2 milyar ümmetin Türkiye'den umut beklediğini vurguladı.

Mazlumlara çare olabilmek için Türkiye'nin çok daha güçlü olması gerektiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, şu andaki gücüyle bile Türkiye'nin dünyada milli gelirine göre en fazla yardım yapan ülke olduğunu dile getirdi.

Suriye'deki akan kanın durması için son bir yıldır çok büyük bir çaba sarf edildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hükümetin ve kendilerinin gece gündüz Suriye'ye barış, huzur ve istikrar getirilmesi için çalıştığını belirten Çavuşoğlu, "İşte bölgenin aktörleri Türkiye, İran ve Rusya olarak Soçi zirvesine kadar bir yıllık çalışmalarımızın neticesini aldık." dedi.

Suriye sorununun çözümü konusunda hiç kimseyi dışlamadıklarını, başka ülkelerin dışişleri bakanlarına bilgi verdiklerini, görüş aldıklarını, aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da başka ülkelerin liderlerini aradığını ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin gücünü olumlu anlamda kullandığını ve çözüm için uğraştığını söyledi.

Çavuşoğlu, Avrupa ülkeleri karşısında da diklenmeden dik durulduğu değerlendirmesinde bulunarak, şöyle devam etti:

"Bizim sizlerle bir sorunumuz yok, varsa probleminizi bizimle açık bir şekilde konuşun. Bizim size karşı bir düşmanlığımız var mı, yok. Size karşı yanlış bir politika içinde olduk mu, o da yok. Senin derdin ne, ne istiyorsun? Çağırıp konuştuktan sonra, özellikle de seçimler bittikten sonra yavaş yavaş aklıselim hakim oluyor. Ama dert başlıyor. Bugün Avrupa büyük sorunlarla boğuşuyor, baş edemiyor, yalpalıyor. Halkların karşı karşıya kaldığı sorunları çözemiyor, zayıf düşüyor. Popülizme yenik düşüyor, eksen kayması yaşıyor. Bize diyorlar ya 'Eksen kayması var.' diye. Eksen kaymasının alasını bugün Avrupa yaşıyor. Irkçılık, yabancı düşmanlığı, göçmen düşmanlığı, İslam düşmanlığı, başkasına olan nefret... Hepsi en üst noktaya çıkmaya başladı. O yüzden biz esasen Avrupa'nın istikrarı ve güvenliği için de önemli bir bölgeyiz."

Kongreye, AK Parti Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Mustafa Köse, İbrahim Aydın ve bazı belediye başkanları katıldı.