LONDRA (AA) - İngiltere, "yeryüzündeki cehennem" olarak tanımladığı Doğu Guta'dan yapılan tahliyelerin güvenli ve gönüllü olarak gerçekleştirilmesi, bağımsız olarak izlenmesi gerektiğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile Uluslararası Kalkınma Bakanı Penny Mordaunt, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin abluka altında tuttuğu Doğu Guta'daki son gelişmelere ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

İngiliz bakanlar, Doğu Guta'daki durumu "yürekler acısı" ifadesiyle tanımlarken, Rusya destekli Esed rejiminin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki şiddetini giderek artırdığını vurguladı.

Yüz binlerce insanın bölgeden kaçtığını anımsatan Johnson ile Mordaunt, "Sivillerin güvenliğine yönelik bağımsız gözlem veya hükümler olmadan, kaçan kişiler savunmasızdır ve rejim tarafından gözaltına alınma, ortadan kaybolma ya da ailelerinden kopma da dahil olmak üzere kötü muamele ve kötüye kullanılma riski altındadırlar." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlar, şunları kaydetti:

"Kahramanca çalışan Beyaz Baretliler de dahil olmak üzere insani yardım ve sağlık çalışanları, rejimin kasıtlı olarak kendilerini hedef aldığını bildiriyor. Bu zulümleri ve aşağılık cinayetleri gerçekleştirirken rejime destekleyenler de artık tamamen ahlaki pusulalarını kaybettiler. Yeryüzündeki cehennem olan Doğu Guta'dan yapılan tahliyeler güvenli ve gönüllü olarak gerçekleştirilmeli, bağımsız olarak izlenmelidir.

Siviller kalmaya ya da gitmeye karar verseler dahi saldırılara karşı korunmalı ve hayatta kalmalarını sağlayacak temel kaynaklara erişimleri olmalıdır. İnsani yardım çalışanları ile tıbbi personel de dahil olmak üzere nüfusun güvenliği ve onuru her koşulda güvence altına alınmalıdır. İster kalmayı isterse ayrılmayı seçsin, Birleşmiş Millerler bu insanlara yardım sunmaya hazır."

- 5 yıldır abluka altında yaşıyorlar

Esed rejimi ile destekçilerinin Doğu Guta'ya başlattıkları kara harekatının Haresta ilçesi sınırlarına ulaşması sonrası yürütülen görüşmeler sonucu ilçedeki binlerce sivil ve askeri muhaliflerin tahliyesine başlanmıştı. Anlaşma gereği, muhaliflerin kontrolündeki Haresta ilçesinden, aralarında askeri grupların da olduğu yaklaşık 8 bin kişinin çıkarılması öngörülüyor.

Tahliyenin tamamlanmasıyla Haresta ilçesinin rejim güçlerinin kontrolüne girmesi ve üçe bölünmüş durumda olan Doğu Guta'nın güney ve kuzey parçaları arasındaki bağın kopması öngörülüyor.

Sivil Savunma kaynaklarından edinen bilgiye göre, rejim ve destekçilerinin 19 Şubat'tan bu yana Doğu Guta'daki sivil yerleşim alanlarına düzenlediği hava ve kara saldırıları sonucu hayatlarını kaybeden sivillerin sayısının bini geçtiği öğrenildi. Rejimin belirlediği geçici barınma merkezlerinde tutulan sivillerin hiçbir uluslararası güvencesi bulunmazken, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor.

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmesine rağmen Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, Nisan 2017'den itibaren bölgeyi abluka altında tutup, son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi.