ANKARA (AA) - Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığınca, 55 ildeki 50 bin 914 özel güvenlik görevlisine eğitim verildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Süleyman Soylu’nun, özel güvenlik görevlilerine, hizmet sundukları birimin özelliklerine göre, görevleri başında bilgi, beceri, tecrübe ve sunulan güvenlik hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına yönelik eğitim verilmesi talimatı üzerine Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı, Türkiye genelinde eğitim programları düzenledi.

Başkanlık tarafından oluşturulan komisyon tarafından önce özel güvenlik görevlilerine eğitim verecek 123 polis başmüfettişi eğitimden geçirildi.

- 50 bin 914 özel güvenlik görevlisi eğitildi

Polis başmüfettişleri tarafından özel güvenlik görevlilerine verilecek eğitimde iki etap olarak planlandı.

İlk eğitim programı, özel güvenlik görevlisi sayısı bin ve altında olan iller ile iki bin ve altında olan illere 2 grup halinde düzenlendi. 56 polis başmüfettişi tarafından 2-12 Ocak tarihlerinde 55 ildeki 59 bin 336 özel güvenlik görevlisinden 50 bin 914'üne eğitim verildi.

Eğitimlerde afet ve acil durum anında yapılması gerekenler başta olmak üzere etkili iletişim, genel kollukla ilişkiler, bina ve tesis güvenliği, özel güvenlik hukuku ile yetki ve sorumluluklar anlatıldı.

Özel güvenlik görevlisi sayısı bin ve altında olan ilk gruptaki eğitimlere Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Burdur, Çankırı, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Karaman, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Mardin, Muş, Niğde, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Sinop ve Tunceli'de görev yapan 21 bin 782 özel güvenlik görevlisinden 17 bin 754’ü katıldı.

Özel güvenlik görevlisi sayısı iki bin ve altında olan ikinci gruptakiler de Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Bolu, Çanakkale, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Ordu, Rize, Sivas, Tokat, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak'ta eğitim aldı.

Söz konusu eğitimlere 37 bin 554 özel güvenlik görevlisinden 33 bin 160’ı dahil oldu.

- İkinci etapta 26 büyükşehirde 224 bin 230 kişi daha eğitim alacak

Özel güvenlik çalışanlarına, temel hak ve hürriyetlerin korunması, mevzuat bilgilerinin ve iletişim becerilerinin artırılması, aidiyet duygularının geliştirilmesi ile özel güvenlik hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla verilen eğitimlerin ikinci bölümüne 22 Ocak'ta başlanacak.

Özel güvenlik görevlisi sayısı iki bin ve üzerinde olan üçüncü grupta yer alan Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Trabzon, Adana, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kocaeli, Konya, Samsun, Mersin, Şanlıurfa, Muğla, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Hatay, Kayseri, Manisa, Sakarya ve Tekirdağ olmak üzere 26 ilde 22 Ocak-30 Haziran 2018 tarihlerinde 224 bin 230 özel güvenlik görevlisi eğitime alınacak.

- Aktif çalışan 283 bin 566 özel güvenlik görevlisi var

Özel güvenlik alanının büyük bir sektör haline geldiği belirtilen açıklamada, halihazırda bin 435 özel güvenlik şirketi, 444 özel güvenlik eğitim kurumu, 289 alarm izleme merkezi, 95 bin 577 özel güvenlik izni verilen yer, 291 kişi koruması, bir milyon 556 bin 250 özel güvenlik sertifikalı kişi, bir milyon 58 bin 626 özel güvenlik kimlik kartı verilen kişi ve 283 bin 566 çalışan özel güvenlik personelinin bulunduğu bildirildi.

- 60 ildeki 372 AVM denetlendi

Açıklamada geçen yıl polis başmüfettişlerince, Türkiye genelinde tek tek gezilerek tespit edilen 60 ildeki 372 alışveriş merkezinde (AVM) denetim yapıldığı, 54 ilde bulunan havalimanlarının da özel denetlemeden geçirildiği bilgisine yer verildi.