ERZURUM (AA) - Erzurum Kongresi'nin 99. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Havuzbaşı Meydanı'ndaki törene Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın katıldı.

Törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Mehmet Sekmen, burada yaptığı konuşmada, 99 yıl önce 23 Temmuz'da gerçekleştirilen Erzurum Kongresi'nin enkaz altında kalan bir milletin yeniden hayata dönmesini sağlayarak ulusun ebedi varlığını tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.

Kongrede alınan kararların milletin kurtuluşunu ve cumhuriyetin doğuşunu sağladığını anlatan Sekmen, "23 Temmuz Erzurum Kongresi'nde alınan 'Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz. Kuvayımilliye'yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekun kendisini savunacak ve direnecektir' gibi önemli kararlarla milletin kaderi değişmiştir." dedi.

- "Torunlarıyla yad ettik"

Heyet daha sonra, Erzurum Kongre Binası'na geçti.

Buradaki programda, temsili delegeler adına Türk bayrağı Vali Seyfettin Azizoğlu'na sunuldu ve "Erzurum Kongresi" canlandırıldı.

Azizoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlattığı Erzurum Kongresi'nin 99. yılını kutladıklarını söyledi.

Erzurum Kongresi'ni yapıldığı tarihi mekanda yad ettiklerini dile getiren Azizoğlu, şunları kaydetti:

"Kongrenin temsili yıl dönümünü o zamanki salonda kongreye katılanların torunlarıyla yad ettik. 99 yıl önce bu memlekete saldıran düşmanlara Erzurum'un dadaş kahramanları Atatürk başkanlığında 'Bu vatan parçalanamaz, ülke bölünemez, memleketin birliğine kimse zarar veremez, işgal kabul edilemez' dedi ve o kutlu yürüyüşü Erzurum'dan başlattılar. Bugün bizler onların torunu olarak, onların bıraktığı yoldan geleceğe doğru ülkemizi emin adımlarla taşımaya yemin ettik ve yürüyoruz. "

Törende, resim ve heykel sergisinin açılışı yapıldı ve mehteran takımı gösteri sundu.

Kent protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldığı etkinlikler gün boyu sürecek.