SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 32'si tutuklu, 29'u firari 72 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmaya, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

İki celse arasında gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından tanıkların ifadesi alındı.

İ.Ç'nin kendisini 2011 yılında Yunus Emre Ekşi ile tanıştırdığını belirten tanık M.U, şu ifadeleri kullandı:

"Yunus Emre ile tanıştıktan sonra etrafıma albay, yarbay gibi şahıslar gelmeye başladı. Benim işim jandarma bölgesindeydi. Yunus Emre iş yerime gelmeye başladı. Çay içmeye, para istemeye geliyordu. Önce 70-80 bin lira istemeye başladı. En son bin ton demir istedi. Okul yapacaklarını söyledi. Ben vermedim. Bu süreç 17- 25 Aralık'tan önceydi. Ben bir yıl 100-150 bin lira arası Yunus Emre'ye elden peyder pey para verdim. Yunus Emre geldiği zaman bir kişi dışarıda bekliyordu. Parayı vermeden önce hazırla diyordu. Yavaş yavaş ödersin diyordu."

Tanık L. S. de sanık Halil Ahmet Aygün'ü tandığını ifade ederek, "Ahmet Aygün, babamı kendi sohbet toplantılarına çağırıyordu. Sohbet toplantılarına babam katılmıyordu. Kendi çıkarlarını bu grubu toplamaya çalıştığı için biz bu gruplara karşıydık. Ahmet Aygün'ün başka konu veyahut eylemine tanık olmadım. Bu olay 2006 ve 2008 yıllarında gerçekleşti." dedi.

Söz verilen sanıklar, gelen belge ve tanık ifadelerinde yer alan aleyhte beyanları kabul etmediklerini, ilk celse vermiş oldukları savunmaları tekrar ettiklerini belirterek, tahliyelerini talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 959 sayfalık iddianamede, örgütün "himmet" yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtildi.

Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamadan itaat eden ve maddi gücü yerinde olanların seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığının belirlendiği aktarılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçilmiştir. Mali heyetler, yurt dışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır."

İddianamede, "üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları"nın da arasında bulunan 72 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen için, "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan, 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.