GAZZE (AA) - Gazze'de yüzlerce kişi, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını protesto etti.

Hamas'ın çağrısı üzerine cuma namazı sonrası Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliya bölgesinde düzenlenen gösteriye yüzlerce Filistinli katıldı. "Kudüs bizimdir, yeryüzü bizimdir", "Kudüs aşağılanamaz" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler sık sık "Lebbeyk ya Aksa" şeklinde sloganlar attı.

Hamas yöneticilerinden Fethi Hammad, burada yaptığı konuşmada, "ABD yönetiminin kararını bu halka ve mukaddesata yapılan açık bir saldırı olarak kabul ediyoruz. Siyonist oluşum ve ABD ile ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

İçeride ve dışarıda İsrail ile ABD'ye karşı intifada ilan ettiklerini kaydeden Hammad, şunları söyledi:

"Batı Şeria'da askeri operasyonların yaygınlaşması çağrısı yapıyoruz. Filistin ve Kudüs özgür olana dek Arap ve İslam ülkelerinden intifadayı desteklemelerini istiyoruz. Kudüs'teki ABD büyükelçiliği diğerleri gibi işgalci bir oluşumdur."

Arap ve İslam ülkelerini Filistin direnişi çevresinde toplanmaya çağıran Hammad, "yüzyılın pazarlığı" diye isimlendirilen bu anlaşmanın uygulanmasına izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Filistinli göstericiler, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığına yönelik Trump'ın imzaladığı kararın kopyasını ateşe verdi.

ABD Başkanı Trump, dün akşam (6 Aralık) düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.