ABD’ye ulaşmaya çalışan binlerce Honduraslı, Meksika sınırını geçmeyi başardı.

ABD’ye ulaşmak isteyen 3 bin kişilik kervanın, Meksika’ya ulaşmayı başardığı aktarıldı. Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, ülkeye gelen göçmen kervanını desteklediğini, ancak düzensiz girişleri önleyeceğini açıkladı. Nieto, "Herhangi bir egemen ülke gibi Meksika da kendi ülkesine düzensiz bir şekilde girilmesine izin veremez" açıklamasını yaptı. Nieto, ayrıca yasalara uyarak Meksika’ya gelmek isteyen tüm göçmenleri desteklediğinin de altını çizdi.

Nieto, göçmenler tarafından oluşturulan kervanın "ülkeye şiddetli giriş” anlamına geldiğini bunun da Meksika’nın egemenliğini tehdit ettiğini savundu. Ayrıca "Göçmenlerin kendileri, özellikle de çocuklar, kadınlar ve yaşlı yetişkinler için bir risk oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Meksikalı cumhurbaşkanı, bir grup göçmenin ülkeye girişleri zorladığı Ciudad Hidalgo (Meksika)-Tecn Umn (Guatemala) sınır kapısında meydana gelen durumu değerlendirdi. Honduras’tan ayrılan kervandan binlerce göçmenin, Guatemala sınırındaki sınır çitlerini zorladığı ve Meksika’ya girdiği aktarıldı. Güvenlik güçlerinin ise göçmenleri durdurmakta zorlandığı bildirildi. 6 gün süren seyahatin ardından, San Pedro Sula’dan (kuzey Honduras) ABD’ye ulaşmak isteyen 3 bin kişilik kervan, Meksika’ya ulaşmayı başardı.

Yaklaşık yarım saat açık kalan Tecn Umn sınır kapısının oluşturduğu engeli ortadan kaldırmayı başaran çok sayıda Honduraslı göçmen koşarak sınırı geçti. Cumhurbaşkanı Nieto, insan hakları protokollerine göre "silahsız" olan federal polisin üyelerine yapılan saldırıyı "düzensiz" olarak kabul etti. Nieto, Meksika makamlarının, seyahat belgeleri ve Meksika tarafından verilen vizeyi almaları halinde girmek isteyen herkesin kabul edileceğini bildirdi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Örgütü’nün desteğinin talep edildiği mülteciler olarak bireysel olarak tanıma talebinde bulunabileceklerini de belirtti. Meksika Cumhurbaşkanı, içişleri ve dışişleri bakanlıklarının güvenlik ve düzenli göç koşullarını garanti altına almak, yasal çerçeveye ve insan haklarına saygı duymak için kervanda bulunan göçmenlerle diyaloğu sürdüreceklerini belirtti.