CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) Brüksel'de ortaklaşa düzenlediği, Suriye için bağış konferansında talep edilen paranın yarısının dahi karşılanamaması hayal kırıklığına neden oldu.

BM ve AB, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 85 ülkenin temsilcilerinin ve onlarca sivil toplum örgütünün katılımıyla 24-25 Nisan'da "Suriye'nin ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi" konulu yardım programı düzenledi.

BM, Suriye'deki insani yardım çalışmaları için bu yıl 9 milyar dolara ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.

Ancak ABD, Rusya, İran gibi Suriye iç savaşının baş aktörleri ve Çin'in konferansta herhangi bir taahhütte bulunmaması, BM ve uluslararası kamuoyunda eleştirilere neden oldu.

85 ülke içinden yalnızca 35 ülke yaklaşık 4,4 milyar dolar yardım taahhüdünde bulundu. Almanya, 1 milyar 24 bin dolar ile en büyük yardım sözü veren ülke oldu.

Almanya'yı 691 milyon dolar ile AB, 634 milyon dolarla İngiltere, 313 milyon dolarla Kanada, 287 milyon dolarla Norveç, 233 milyon dolarla Japonya, 129 milyon dolarla Fransa, 123 milyon dolarla Hollanda, 120 milyon dolarla Danimarka ve 100'er milyon dolarla da Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan izledi.

- Talep edilen rakamın ancak yarısına yakını toplanabildi

Donör ülkelerin 2018 için yardım vaadinde bulunduğu miktar, BM'nin belirlediği rakamın çok altında kaldı.

BM, Suriye içinde 13,1 milyon sivile acil insani yardım için 3,6 milyar dolar ve başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerdeki Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi için de 5,6 milyar dolar olmak üzere, toplam 9,2 milyar dolar insani yardım çağrısında bulunmuştu.

Konferansta vadedilen toplam yardım miktarının BM hesaplarına ne zaman aktarılacağı ve yardımın nasıl kullanılacağı konusunda ise kamuoyuna henüz bir yol haritası sunulmuş değil.

- BM'den hayal kırıklığı açıklaması

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, BM Cenevre Ofisi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Brüksel'deki konferansta talep edilen rakamların çok altında taahhütte bulunulmasından duyduğu hayal kırıklığını, "Taahhütte bulunulan miktardan aşırı şekilde mutlu olduğumu söylemem mümkün değil. Keşke daha fazla para toplayabilseydik." diyerek dile getirdi.

ABD'nin dün sona eren konferansta herhangi bir yardımda bulunmamasını bu ülkede devam eden bütçe görüşmelerine bağlayan Lowcock, isim vermeden Çin başta olmak üzere bazı küresel aktörleri eleştirdi. Lowcock, Rusya'nın ise Suriye'ye doğrudan yardım edeceğini aktardığını belirtti.

Lowcock, taahhütte bulunulan 4,4 milyar doların gerek Suriye içinde gerek komşu ülkelerdeki Suriyeli sığınmacılar için kullanılacağını söyleyerek "Konferansta talep ettiğimiz rakama ulaşamadık. Bu durumla nasıl baş edeceğimizin değerlendirmesini yapmak zorundayız. Bize yardım yapacağını düşündüğümüz ülkelerle konuşmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Suriye halkının 2018'deki ihtiyaçlarının karşılanması için 9 milyardan fazla yardım talebinde bulunduklarını anımsatan Lowcock, "Bu rakamın ancak yarısını karşılayabildiğimiz için önceliğimiz Suriye içinde yardıma en muhtaç siviller olacak." şeklinde konuştu.

Lowcock, açıklamasında, 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'nin mali anlamda desteklenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

- Türkiye en büyük donör ülke konumunda

Türkiye, misafir ettiği 3,5 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli için toplamda harcadığı 31 milyar dolar ile bu konuda dünyanın en büyük donör ülkesi konumunda bulunuyor.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, konferansın ikinci gününde yaptığı konuşmasında, "Suriyelilere sağladığımız birçok hizmet kapsamında Türkiye'nin giderleri 31 milyar dolara ulaştı. Burada açıkça söylemem gerekiyor ki uluslararası toplumun büyük bir kısmı yük paylaşımı ve sorumluluk üstlenme sınavını başarıyla geçemedi." ifadelerini kullanmıştı.